Advertentie

Ageas trekt jaarprognose op na sterke start

CEO Hans De Cuyper van Ageas. ©BELGA

De verzekeraar Ageas heeft in het eerste kwartaal de analistenverwachtingen geklopt met een nettowinst van 296 miljoen euro. CEO Hans De Cuyper trekt daardoor de jaarverwachtingen op.

Met een kwartaalwinst van 296 miljoen euro legt Ageas, de verzekeringsgroep die ontstond uit de as van Fortis, beter dan verwachte cijfers neer. De mediaan van de analistenverwachtingen lag op 226 miljoen euro. Opmerkelijk is dat de groep zowel in België, het VK als de andere divisies in Europa en Azië de verwachtingen overtreft.

De uitschieter is de Aziatische divisie met een winstverdubbeling tot 148 miljoen euro. De verzekeringsactiviteiten in China, Maleisië, India en co. leveren zo samen de helft van de groepswinst. De activiteiten kenden er een autonome groei van 5 procent. Dankzij de nieuwe activiteit Taiping Reinsurance groeide het premie-inkomen zelfs met 11 procent. Ageas investeerde vorig jaar 340 miljoen euro in de herverzekeringsactiviteiten van zijn Chinese partner China Taiping Insurance (CTIH).

De winst in Azië werd gedopeerd door de goede timing van de verkoop van beleggingen bij sterk stijgende aandelenkoersen. 'De timing van de realisatie van kapitaalwinsten was nagenoeg perfect', zegt De Cuyper. De groep plukt nu de vruchten van de politiek om bij eerdere koersdalingen minwaarden te boeken.

In de hele levensverzekeringsdivisie waren er 131 miljoen euro geboekte meerwaarden op beleggingen, tegenover 36 miljoen euro nettominwaarden vorig jaar. Die meerwaarden stuwden het resultaat van de levensverzekeringstak van 89 miljoen euro vorig jaar naar 227 miljoen euro dit jaar.

Stormen

In de schadeverzekeringen is de winstexplosie van 24 miljoen euro tot 91 miljoen euro vooral te danken aan beter weer. De voorjaarsstormen vorig jaar kostten de verzekeraar ruim 50 miljoen euro meer aan uitbetaalde schadevergoedingen dan dit jaar, legt De Cuyper uit.

91 miljoen
schadeverzekeringen
Een voorjaar zonder grote stormen deed de winst in de tak schadeverzekeringen groeien van 24 miljoen euro tot 91 miljoen.

Wie de kwartaalcijfers naast die van vorig jaar legt, ziet dat de winst met een derde gedaald is. Dat komt omdat er vorig jaar in het jaarbegin een grote eenmalige meerwaarde werd geboekt door de een operatie rond FRESH-effecten, schuldinstrumenten uit het Fortis-tijdperk. Zonder dat element gaat het om een zeer sterke stijging van het resultaat, benadrukt De Cuyper.

Door het goede jaarbegin kijkt het management met meer vertrouwen naar de rest van het jaar. De eerdere jaarprognose van 850-950 miljoen euro nettowinst wordt naar boven verfijnd tot 900-950 miljoen euro dankzij de goede commerciële dynamiek.

De impact van corona dit jaar moet de komende maanden duidelijker worden. De groep leek vorig jaar al bij al amper last van corona te hebben. Een uitzonderlijk goed jaar in autoverzekeringen dankzij minder ongevallen door lockdownmaatregelen compenseerde tegenvallers bij beleggingen in commercieel vastgoed en Interparking dat zwarte sneeuw ziet . Vooral het herstel in de luchtvaart is belangrijk voor Interparking waar de luchthavenparking van Zaventem een cruciale rol speelt.

De komende weken komt de groep ook met een belangrijke update over de strategische richtingen de het bedrijf wil volgen.

Fortis-schikking

1,183 miljard
Fortis-schikking
Ageas heeft al 1,183 miljard euro uitgekeerd aan gedupeerde Fortis-beleggers.

De afhandeling van de schadevergoedingen voor gedupeerde Fortis-aandeelhouders gaat ondertussen voort. 'Er is nu al meer dan 1 miljard euro uitgekeerd', zegt De Cuyper.

279.000 van de 290.000 gedupeerden die een schadeclaims hebben ingediend hebben al een eerste betaling ontvangen, samen goed voor 1,183 miljard euro.

Dat betekent dat nog ruim 125 miljoen euro uit de pot niet verdeeld is. Dat bedrag is beschikbaar voor enkele duizenden claims waarvan het dossier complex is. Het saldo kan een extraatje betekenen voor de gedupeerden die al een eerste schijf hadden ontvangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud