Ageas veegt laatste brokjes Fortis-puin op

Ageas lanceert een uitkoopbod op effecten die in 2002 waren uitgegeven door voorganger Fortis. ©ANP XTRA

De verzekeraar Ageas wil de schuldeffecten terugkopen die zijn voorganger Fortis begin jaren 2000 had uitgegeven. Als iedere belegger ingaat op het bod kan dat Ageas bijna 750 miljoen kosten.

Met een monsterschikking van 1,3 miljard euro om gedupeerde beleggers te vergoeden kon Ageas vorig jaar de belangrijkste pagina uit zijn pijnlijke Fortis-verleden omdraaien. Maar daarmee is de herinnering aan het ter ziele gegane Fortis niet helemaal weggewist.

Bijna twaalf jaar na de crisis zit Ageas nog altijd opgezadeld met een deel van de Fortis-erfenis. Zo worden de resultaten van de verzekeraar nog altijd elk kwartaal vertekend door effecten die gelinkt zijn aan schuldinstrumenten die Fortis destijds uitgaf om de Nederlandse bankgroep ABN AMRO over te nemen.

Grote beleggers 

Ageas betaalt ook nog jaarlijks rente op de zogenaamde FRESH-effecten, die Fortis in 2002 had uitgegeven om zijn kapitaalpositie te verstevigen. Fortis bracht toen in totaal voor 1,25 miljard euro aan FRESHES op de markt. De kopers van die producten waren grote, institutionele partijen, geen kleine beleggers.

737,5 miljoen
Maximumbedrag
Als iedere belegger op het bod ingaat, moet Ageas maximaal 737,5 miljoen euro uitkeren.

Het is dat laatste stukje puin dat Ageas nu wil opvegen. De FRESHES zijn eigenlijk een soort eeuwigdurende obligaties: beleggers kunnen ze alleen omruilen voor aandelen Ageas als de beurskoers van de verzekeraar op 315 euro staat. Ter herinnering: maandag eindigde Ageas op 52,74 euro op de Brusselse beurs.

Uitweg

De verzekeraar biedt investeerders die willen uitstappen nu een uitweg door een openbaar overnamebod op de FRESH-effecten te lanceren. 

Beleggers die ingaan op het bod krijgen 56 procent uitgekeerd van de hoofdsom van de FRESH-effecten die ze verkopen. Daarnaast krijgen ze ook nog een 'toestemmingsvergoeding' van 3 procent van die hoofdsom. Daardoor krijgen de beleggers die ingaan op het aanbod in totaal eigenlijk een premie van 5,4 procentpunten ten opzichte van de slotkoers van maandag.

Ageas' uitkoopbod loopt tot 2 december en moet het fiat krijgen van minstens de helft van de eigenaars als het kans op slagen wil hebben. Als iedereen op het bod ingaat, zal Ageas hen dus maximaal 737,5 miljoen euro moeten uitkeren. Pas op 3 januari zal de verzekeraar de resultaten van het openbaar bod bekendmaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud