Advertentie

Ageas verhoogt dividend met 8 procent

Hans De Cuyper, de CEO van Ageas. ©Photo News

Een verse inkoop van eigen aandelen kondigt de verzekeraar (nog) niet aan, ondanks een kwakkelende beurskoers.

De verzekeringsholding Ageas   boekte over het boekjaar 2023 een netto operationeel resultaat - het nettoresultaat uit de eigenlijke verzekeringsactiviteiten - van 1,17 miljard euro. Dat is ruim een tiende minder dan de 1,31 miljard over het boekjaar 2022, maar grosso modo in lijn met de 1,15 miljard euro waarop analisten gemiddeld rekenden.  Ageas zelf merkt op dat de operationele winst 'gezuiverd voor eenmalige factoren' - zoals de meerwaarde op de verkoop van de Britse bedrijfsverzekeringen - 9 procent gestegen is.

Inclusief de algemene rekening, die grotendeels de resterende erfenis van de juridische voorloper Fortis omvat, kwam de nettowinst uit op 953 miljoen euro.

Het dividend stijgt met 8 procent tot 3,25 euro bruto per aandeel. Een nieuwe inkoop van eigen aandelen komt er voorlopig niet. Ageas kocht voor het laatst in augustus 2021 eigen aandelen in.

Beurshuis UBS had in de aanloop naar het jaarrapport geopperd dat een voor de tweede jaarhelft van 2024 verwachte inkoop van eigen aandelen potentieel versneld aangekondigd zou kunnen worden. Dat zou dan gedaan worden om de speculatie door een aandelenverkoop van de Chinese aandeelhouder Fosun, goed voor een belang van 10 procent in Ageas, te counteren.

Die speculatie weegt al een tijd op de beurskoers, net als de onrust over de impact van de kwakkelende Chinese economie op de resultaten. Sinds begin 2022 verloor het aandeel Ageas 15 procent, bijna het spiegelbeeld van de 12 procent winst voor het gemiddelde Europese verzekeringsaandeel over dezelfde periode (zie grafiek).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.