Advertentie

Ageas verwent aandeelhouders weer

(Foto: Belga)

Verzekeraar Ageas heeft opnieuw een extraatje in petto voor zijn aandeelhouders. De Bel20'er gaat voor 200 miljoen euro eigen aandelen inkopen, maakt hij vrijdag bekend bij de publicatie van de tweedekwartaalresultaten. Die zijn bovendien aanzienlijk beter dan verwacht.

De aandeelhouders van het vroegere Fortis hebben door het uiteenvallen van de groep in 2008 heel wat geld verloren. Maar opvolger Ageas probeert dat geregeld voor een stukje goed te maken, met dividenden en inkoopprogramma's voor eigen aandelen.

Nu komt er opnieuw zo'n programma. Het zal starten op 12 augustus 2013 en maximaal lopen tot 5 augustus 2014. 

De teruggekochte aandelen zullen volgens Ageas worden aangehouden als eigen aandelen 'tot het moment dat de beslissing om deze aandelen in te trekken formeel is goedgekeurd door de aandeelhouders'. Het inkoopprogramma zal 'geen effect hebben op de solvabiliteitspositie van de verzekeringsactiviteiten'.

De aankondiging komt voor analisten zoals Matthias De Wit van KBC Securities als een 'grote, positieve verrassing' omdat er geen dergelijke initiatieven werden verwacht voor de beleggersdag die Ageas volgende maand organiseert.

Het vorige inkoopprogramma, ook van 200 miljoen euro, liep tot februari van dit jaar. In 2011 was er ook al een. Eerder dit jaar meldde Ageas al dat het eind dit jaar een extra dividend van 1 euro zal uitkeren in de vorm van een kapitaalvermindering. Die uitkering heeft te maken met de verkoop van de portefeuille van Royal Park Investments en de calloptie op de aandelen van de staat in BNP Paribas. Het concern kreeg daardoor heel wat geld binnen. Er was dit jaar ook een gewoon dividend.

Analisten

Ageas sluit het tweede kwartaal af met een nettowinst van 178,6 miljoen euro. Dat is een flink eind boven de 149 miljoen die 15 analisten gemiddeld naar voren hadden geschoven. Zowel voor de verzekeringsactiviteiten (172 miljoen; +16%) als voor de 'algemene rekening' (6,7 miljoen; -97%), die in hoofdzaak slaat op de erfenis uit het verleden, is het resultaat beter dan verwacht. 

Het cijfer ligt wel aanzienlijk lager dan in het tweede kwartaal van 2012 (388,5 miljoen), toen Ageas een uitzonderlijke bate boekte van 400 miljoen door akkoorden met ABN AMRO en de Nederlandse staat over hun juridische geschillen. Maar over de eerste jaarhelft doet Ageas het met 471,6 miljoen euro nettowinst 55 procent beter dan in 2012, deels door de deals rond Royal Park en de calloptie. 

De premie-inkomsten in het tweede kwartaal nemen met 11 procent toe tot 5,74 miljard euro. Dat is een daling tegenover het eerste kwartaal van het jaar, maar Ageas onderstreept dat het nog steeds gaat om een 'hoog niveau'. Over de eerste jaarhelft stegen de incasso's 16 procent tot 12,5 miljard euro.

CEO Bart De Smet zegt tevreden te zijn 'dat de trend die we de afgelopen vijf kwartalen zagen met goede en stabiele verzekeringsresultaten zich voortzette in het tweede kwartaal van dit jaar'.  

Azië

In het tweede kwartaal maakten de betere verzekeringsresultaten in België de lagere resultaten in Azië, vooral in China, goed. Opvallend is dat Ageas het aanzienlijk beter doet in de schadetak. De 'combined ratio', de verhouding tussen de geïnde premies en de totale kosten, verbeterde tot 96,1 procent in het tweede kwartaal (hoe verder weg van 100 procent hoe beter). Ageas profiteerde in België ook van lagere belastingen.

Het eigen vermogen van de groep daalde met 1 miljard euro tot 8,8 miljard einde juni, onder meer door de uitbetaling van het dividend maar vooral door een daling van de ongerealiseerde meerwaarden op de beleggingsportefeuille (meer bepaald door de stijgende marktrente voor staatsobligaties). De solvabiliteitsratio's blijven sterk.

De nettokaspositie van de algemene rekening steeg in de eerste jaarhelft van 1,2 naar 2,1 miljard euro, door Royal Park en de calloptie. Ageas zal tijdens zijn investeerdersdag van september een update geven over de allocatie van zijn nettokaspositie. Maar met de aandeleninkoop en de kapitaalvermindering is de bestemming van een deel van de nettokaspositie al duidelijk.  

 

  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud