Ageas wijst Belgisch overnamebod af

©Photo News

Verzekeraar Ageas bevestigt in een persbericht dat een groep Belgische investeerders een voorwaardelijk overnamebod heeft gedaan. Dat werd afgewezen omdat het als onrealistisch werd beschouwd.

Uitgerekend op de dag dat Ageas de laatste belangrijke Fortis-pagina kon omdraaien, meldde het financiële persagentschap Bloomberg vrijdag dat een groep Belgische investeerders enkele weken geleden geprobeerd hebben de verzekeraar in te lijven.

Volgens Ageas hebben de investeerders, verzameld onder de werknaam BE Group, een 'indicatief en zeer voorwaardelijk bod' uitgebracht. Maar de raad van bestuur beschouwde het bod als onrealistisch en besloot er verder niet op in te gaan. Ageas wilde vrijdag niet meer commentaar geven.

Belgische zakenbanktoppers

Tot het team van BE Group behoren Mark Pensaert, een voormalige topper bij de zakenbanken Lazard en Leonardo die nu deel uitmaakt van de raad van bestuur van Rabobank, en Alexandre Kartalis, die bestuurder is bij de Luxemburgse investeerder Advanced Credit Solutions. Kartalis, een Belg, kan buigen op jaren ervaring bij zakenbanken zoals UBS, Merrill Lynch en Credit Suisse en was ook een tijd aandeelhouder van een dochter van de Amerikaanse private equitygigant Blackstone.

Welke namen er nog schuilen achter BE Group is niet duidelijk. Maar in de wandelgangen valt te horen dat het initiatief niet van een concurrerende verzekeraar zou komen, maar van private-equitybedrijven.

De investeerders zouden hoe dan ook flink wat kapitaal moeten ophoesten om Ageas binnen te halen. Momenteel heeft de moeder van de Belgische marktleider AG Insurance een beurswaarde van 7 miljard euro.

'Dood spoor'

Daar staat tegenover dat de lage rente en corona bij verzekeraars de voorbije maanden wel hebben gewogen op de aandelenkoers: Ageas noteert vandaag ruim 32 procent lager dan op Nieuwjaarsdag. Dat, en het feit dat de groep nu eindelijk verlost lijkt van zijn Fortis-molensteen, kan Ageas een aantrekkelijker prooi maken voor potentiële overnemers. Bovendien is het aandeelhouderschap van de verzekeraar versnipperd.

Volgens Bloomberg zou het consortium de hoop nog niet hebben opgegeven. Maar volgens de bronnen die De Tijd contacteerde lijkt zo'n scenario weinig waarschijnlijk. 'Dit is om financiële en andere redenen niet haalbaar', zegt een waarnemer. Een andere bron bevestigt. 'Dit is niet realistisch. Dit is een lege doos en belandt op een dood spoor.'

De voorbije jaren deden al meer overnamegeruchten rond Ageas de ronde. Twee jaar terug dook het bericht op dat ook Fosun, het Chinese conglomeraat dat ook Club Med controleert, een bod zou lanceren. Maar die berichten werden ontkend door Ageas. Fosun heeft wel iets meer dan 5 procent van Ageas in handen en is daardoor samen met het eveneens Chinese Ping An de grootste aandeelhouder van de groep. Ping An bezit eveneens ruim 5 procent.

Het nieuws over het overnamebod sluit een behoorlijk drukke week af voor Ageas. Niet alleen werd vrijdag duidelijk dat de groep niet naar de strafrechtbank moet in het Fortis-dossier. Maandag had Ageas ook al bekendgemaakt dat CEO Bart De Smet na elf jaar de fakkel doorgeeft aan Hans De Cuyper, de huidige topman van dochter AG Insurance. Als de investeerders rond BE Group alsnog blijven doorzetten met hun bod, weet De Cuyper alvast hoe hij zijn eerste dagen als CEO zal vullen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud