Advertentie

Ageas wil meer tijd voor Fortis-deal

©REUTERS

De verzekeraar zegt wel al 100 miljoen euro meer te willen betalen om een punt te kunnen zetten achter het pijnlijke Fortis-verleden van de groep.

Dat heeft Ageas maandagavond laten weten in een persbericht. Ageas onderhandelt al maanden met vier groepen van misnoegde beleggers  - Deminor, Fortis Effect, VEB en Sicaf - over een mogelijke schadevergoeding voor de verliezen die ze leden bij de ondergang van Fortis. In de lente van vorig jaar had Ageas een minnelijke schikking bereikt met dat viertal, waarbij Ageas zich bereid toonde 1,2 miljard euro te betalen. Dat is de hoogste minnelijke schikking ooit in Europa.

Maar tegen alle verwachting in besliste een rechtbank in Amsterdam in juni dat de schikking niet bindend was. Alle partijen moesten opnieuw om de onderhandelingstafel en ten laatste tegen 17 oktober - dinsdag, dus - een alternatief plan voorleggen aan de rechter. Geen evidentie, want de onderhandelingen over de eerste schikking waren al bijzonder complex en verschillende partijen hadden tijdens hun pleidooien al aangegeven dat een aangepaste deal uitwerken een nagenoeg onmogelijke opdracht werd. Bovendien gaf Ageas altijd aan dat het niet meer dan 1,2 miljard euro wilde betalen.

'Ultieme inspanning'

Daar komt de groep nu dus op terug. Ageas zegt een 'ultieme bijkomende inspanning' te willen doen van 100 miljoen euro. Tegelijk heeft Ageas aan de rechtbank aangegeven 'verlengingen te willen spelen' en dus verder te willen onderhandelen om tot een oplossing te komen. 

Het Amsterdamse gerechtshof heeft de kaarten voor die onderhandelingen wel erg moeilijk gelegd. De rechter trok niet de 1,2 miljard euro in twijfel die Ageas wilde betalen, maar wel de manier waarop dat bedrag moet worden uitgekeerd aan de gedupeerde beleggers.  

Het grootste struikelpunt voor de rechtbank was dat in de schikking een onderscheid wordt gemaakt tussen de gedupeerde Fortis-beleggers die zich hadden aangesloten bij een belangenorganisatie en zij die dat niet deden. Voor wie zich voor december 2014 bij een van de vier belangenverenigingen had aangesloten werd 796 miljoen euro uitgetrokken. Voor de rest werd 408 miljoen euro opzijgezet.

De Amsterdamse rechter was van mening dat er onvoldoende argumenten zijn om dat onderscheid te maken. Bovendien meende het gerechtshof dat de compensaties die de vier belangenorganisaties via deze deal kregen, onredelijk hoog waren. 

Water in de wijn

Om uit de impasse te geraken, moet dus een van de twee kampen aan de onderhandelingstafel water in de wijn doen. Ofwel beslissen de belangenorganisaties minder uit te betalen aan wie zich bij hen had aangesloten, zodat alle gedupeerde beleggers evenveel ontvangen. Ofwel legt Ageas meer op tafel, opdat iedereen een gelijkaardig deel van de koek krijgt.

Ageas toont zich nu bereid om extra te betalen. Het lijkt erop dat de verzekeraar nu ook rekent op een geste van de vier belangenorganisaties. De 100 miljoen euro die Ageas extra wil betalen, volstaat volgens analisten niet om elke gedupeerde aandeelhouder dezelfde schadevergoeding uit te betalen. Als Ageas dat doel wilde bereiken, had het tussen de 200 en de 250 miljoen euro moeten betalen, schatten sommige analisten.

Ageas kan de extra factuur hoe dan ook aan, klinkt het verder bij die analisten. Aan het einde van de eerste jaarhelft had Ageas 1,7 miljard euro cash op de balans. Daarvan was al 889 miljoen euro gereserveerd voor de Fortis-schikking.  

'Vergeet ook niet dat Ageas via herverzekeringscontracten al zo'n 200 miljoen euro kan terugvorderen van de 1,2 miljard euro die het in de eerste schikking wilde uitbetalen', geeft analist Bart Jooris van Degroof Petercam mee. 'Ageas betaalt dus wel meer, maar het zou niet slecht zijn als het zo eindelijk dit dossier kan afsluiten.'

AG Insurance

Al heeft Ageas nog een andere reden om zijn munitie deels op zak te houden. De bankgroep BNP Paribas Fortis beslist later dit jaar wat ze gaat doen met haar belang van 25 procent in AG Insurance, de Belgische verzekeringsdochter van Ageas. Als BNP Paribas Fortis beslist dat belang te verkopen, is Ageas contractueel verplicht het over te nemen. Ageas waardeert het belang op 1,4 miljard euro, maar analisten geloven dat de verzekeraar zo'n overname aankan. 'Ageas kan bijvoorbeeld nieuwe obligaties uitgeven', zegt Jooris daarover. 'Maar de groep zal daar wellicht minder rente op betalen als ze eerst een oplossing heeft gevonden voor haar Fortis-probleem.'

Of dat Fortis-probleem nog voor het einde van het jaar wordt opgelost, blijft zeer de vraag na de zoveelst nieuwe wending in dit dossier. In het best mogelijke scenario, waarbij alle partijen vandaag wel tot een akkoord waren gekomen, had het nog tot eind 2019 geduurd voor alle gedupeerde beleggers waren vergoed. Die deadline wordt nu dus weer verlegd, waardoor het zeker meer dan tien jaar zal geduurd hebben voor al Ageas al zijn Fortis-puin heeft weggewerkt.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud