AIG overweegt claim tegen eigen redder

De 87-jarige voormalige topman van AIG, Maurice Greenberg (foto Reuters) ©REUTERS

Amper één maand nadat de Amerikaanse verzekeringsreus AIG de overheidssteun heeft terugbetaald, is de kans reëel dat hij zich tegen zijn redder richt. Woensdag beslist de raad van bestuur van AIG of hij zich aansluit bij een schadeclaim van 25 miljard dollar die is ingesteld door een rist aandeelhouders.

De redding in 2008 van AIG - voluit American International Group - zou wel eens als een boemerang in het gezicht van de Amerikaanse overheid terecht kunnen komen.

Woensdag beslissen de bestuurders van de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij of ze zich scharen achter een schadeclaim van 25 miljard dollar tegen de Amerikaanse staat. Die schade-eis is ingesteld door een rist historische aandeelhouders van AIG, meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

De aandeelhouders verwijten de Amerikaanse overheid niet dat ze AIG van de ondergang heeft gered met 182 miljard dollar aan liquiditeiten en waarborgen. De aandeelhouders vinden wel dat ze daardoor werden benadeeld. In ruil voor de overheidssteun verwierf de Amerikaanse staat een belang van 92 procent in AIG, waardoor de bestaande aandeelhouders hun belang zagen verwateren. De verzekeringsreus betaalde de Amerikaanse staat, ter compensatie van de financiële ruggensteun, ook hoge intresten - volgens sommigen zelfs boeteclausules van 14 procent - en commissies.

In december 2011 verkocht de staat haar laatste aandelen in de verzekeringsmoloch.

De hele reddingsoperatie leverde de staat een 'return on investment' op van 22,5 miljard dollar. Daarvan ging 5 miljard naar de Amerikaanse staatskas en 17,5 miljard naar de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

Risico

Opvallend is dat AIG de afgelopen maand een publiciteitscampagne voerde om de Amerikaanse belastingbetalers voor de redding te bedanken. Het AIG-bestuur staat dan ook voor een moeilijke keuze. Zich achter de claim scharen betekent een slag in het gezicht van de Amerikaanse burger. Maar zich onthouden houdt ook een risico in. Want als de groep 'ondankbare' aandeelhouders haar slag zou thuishalen, riskeert AIG later op zijn beurt door andere aandeelhouders te worden aangesproken om een schadevergoeding te betalen.

Pittig detail is dat de eis tot schadevergoeding vorig jaar werd ingesteld door de voormalige CEO van AIG, Maurice R. - 'Hank' - Greenberg (87). Hij leidde AIG bijna 40 jaar tot hij in 2005 ontslag moest nemen, onder meer door een onderzoek naar verdachte boekhoudkundige manipulaties. 

Greenberg zal zijn dossier woensdag ook voor de raad van bestuur van AIG komen verdedigen.

De redding van AIG in september 2008 was een van de grootste reddingsoperaties tijdens de financiële crisis. De groep stond toen op de rand van de afgrond omdat ze een pak hypotheekleningen - waaronder heel wat rommelhypotheken - had verzekerd met zogenaamde credit default swaps. Om de Amerikaanse overheid terug te betalen, stootte de groep grote afdelingen af.

Eerder verwierp een rechter in New York de aanspraken van Greenberg en co. 'Greenberg schildert de praktijken van de overheid af als in een film van Oliver Stone', meende de rechter. 'AIG  heeft de harde voorwaarden van zijn enige mogelijke redder destijds aanvaard. Het was dát of een faillissement.'

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud