Advertentie

‘Als je 10.000 euro verliest in een dag, leer je zekerheden in te bouwen’

©Filip Ysenbaert

Dat cryptomunten zo boomen, is voor een groot deel te danken aan jongeren. Velen ontdekten ze in de lockdown, op zoek naar spanning en winst. Anderen hebben er intussen al veel mee verdiend, en verloren.

De beginnelingen

Zij redeneren: waarom zou ik in een systeem met 3 procent rendement beleggen als er een wereld bestaat waar 300 procent haalbaar is?

Op zoek naar spanning en verleid door verhalen over megawinsten op school en sociale media hebben veel jongeren in de lockdowns de cryptowereld ontdekt. Sommigen onder hen zijn niet eens 18, waardoor ze ouders, zussen, neven
of tantes moeten inschakelen om hun eerste rekening te openen. Daarna gaat het makkelijk: met een app heb je tegenwoordig in een wip bitcoins gekocht.

Een populaire app van Belgische makelij is Delta, goed voor 2,5 miljoen downloads. Jongeren gebruiken de app om de waarde van hun cryptomunten en aandelen te monitoren. ‘In de laatste maanden van 2020 tot vandaag hebben wij het aantal gebruikers tussen 18 en 25 jaar enorm zien toenemen. Van onze Belgische gebruikers vormen ze net niet de grootste groep’, zegt Nicolas Van Hoorde (31), de CEO van het bedrijf achter de app.

Voor 250 euro heb je geen Tesla-aandeel, maar kan je wel in de bitcoin stappen. 
Nicolas Van Hoorde (31)
CEO van de app Delta

De verleidelijke rendementen en de gebruiksvriendelijke apps zijn niet de enige redenen waarom nieuwelingen zo vlot de weg naar de cryptomarkt vinden. Minstens zo belangrijk is dat je met een beperkt budget aan de slag kan. ‘Wie een Tesla-aandeel wil kopen, komt niet toe met 250 euro. Wil je in de bitcoin stappen, dan kan je met dat bedrag wel al iets doen. Je kan ook meteen een heel gediversifieerde cryptoportefeuille uitbouwen’, zegt Levi Haegebaert, de oprichter van Start2Bitcoin, een bedrijf dat crypto-opleidingen aanbiedt op verschillende niveaus.

Leren gaat in de cryptowereld heel snel, zegt Haegebaert. ‘Als je je wil informeren over traditioneel beleggen, moet je je al inschrijven in een beleggingsclub. Om bitcoins, XRP’s of dogecoins te kopen volstaat het om te surfen op het internet. Blogs als Reddit, Twitter en YouTube staan vol voorgekauwde informatie.’

Of al die informatie betrouwbaar is, is maar de vraag. Er kwam al meerdere keren aan het licht dat crypto-influencers een bepaalde munt aanprezen omdat ze ervoor betaald werden.

Quinten François (25) runt met Young and Investing een van de grootste Europese cryptokanalen op YouTube. Ook hij ziet aan de groei van zijn volgers dat jongeren steeds meer interesse tonen voor de cryptowereld. Sinds november 2020 zag hij het aantal volgers op YouTube aandikken van 60.000 naar 140.000. Op Twitter ging het ook hard: van 15.000 naar 65.000. François pakt zijn kanalen steeds professioneler aan: hij heeft intussen een redactie van vier freelancers ter beschikking.

François zegt zich zorgen te maken over de golf nieuwe jonge investeerders die de
cryptomarkt overspoelt. Gelokt door hoge rendementen sluiten zij relatief laat aan in de jongste cyclus van de bitcoin. ‘Aan het einde van elke cyclus zie je eerst het aantal investeringen parabolisch toenemen, om ze dan te zien kelderen.’ Deze week maakte hij niet voor niets een video met de vraag: ‘Is de berenmarkt gestart?’ Spoiler alert: hij gaat ervan uit van niet.

Mocht het toch het geval zijn, is dat slecht nieuws voor de beginnelingen. ‘Zij zijn daar niet op voorbereid. Dit gaat veel menselijke drama’s met zich meebrengen.’ En François kan het weten. In 2018 zag hij bij het ineenstuiken van de bitcoin duizenden euro’s smelten als sneeuw voor de zon. Het beeld dat hij snikkend aan de keukentafel aan zijn moeder moest vertellen dat hij haast alles was kwijtgespeeld, staat op zijn netvlies gebrand.

De crash van de voorbije dagen noemt François ‘een eerste cleansing’. Een reiniging. De investeringen van mensen die gebrek aan research compenseren met een overvloed aan naïviteit werden genadeloos weggespoeld. ‘Heel wat beginners zullen weer met hun voetjes op de grond zijn gezet.’

François merkt het aan de vragen die hij krijgt. ‘Onder elke video vragen ze me wat ik van de dogecoin vind? Die munt is als pure grap gelanceerd en is niets waard. Dat heb ik al vaak gezegd in mijn video’s, en toch blijft die vraag terugkeren. Onwaarschijnlijk! En als ze dat niet vragen, willen ze van me weten hoeveel de bitcoin de komende maanden zal stijgen.’

De idealisten

Zij beleggen niet uit vertier, nieuwsgierigheid of geldgewin in cryptomunten, ze doen het omdat ze geloven in de idealen erachter.

Rob* (24) is hersteller bij de elektroketen MediaMarkt. Als tiener was hij een fervente gamer en spendeerde hij uren aan het tactische actiespel ‘Counter-Strike’. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met digitale munten.

‘Om je avatar te personaliseren kon je skins kopen met bitcoins’, legt hij uit. In het begin van de jaren 2000 klonk het nog waanzinnig dat mensen geld zouden uitgeven om een digitaal personage uit te dossen, vandaag is het de normaalste zaak. Het beste voorbeeld is ‘Fortnite’, het gratis spel dat miljarden omzet draait omdat tieners elkaar als kleurrijk personage graag naar de digitale hemel schieten.

Ik verkoop eigenlijk nooit, tenzij die keer dat ik mijn ouders een MacBook cadeau deed.
Rob (24)
Investeerder in cryptomunten

De stap van games naar de wereld van de cryptomunten was voor Rob niet zo groot. ‘Een lijntje code kopen is als een skin kopen. Het is iets digitaals, iets wat je niet kan vastpakken. Intussen vind ik het de normaalste zaak dat je geld kan uitgeven zonder dat daar fysiek iets tegenover staat.’ Dat betekent niet dat hij zijn geld zomaar overal in stopt. Rob behoort tot de groep cryptobeleggers die aangetrokken worden tot het verhaal en tot de veranderende kracht die cryptomunten met zich mee brengen. Want: als een samenleving met behulp van codes en gedecentraliseerde rekenkracht van computers een digitale munt kan uitgeven, worden gecentraliseerde instituten overbodig.

In 2017 raakte Rob geïntrigeerd door de ether, de munt in het ecosysteem Ethereum. Die blockchaintechnologie is zo opgezet dat mensen, bedrijven en overheden er slimme contracten in kunnen opstellen. Spreek je als huurder af dat de huurwaarborg wordt teruggestort zodra de eigenaar heeft vastgesteld dat goed voor het appartement is gezorgd, dan zorgt de blockchain ervoor dat meteen een overschrijving wordt uitgevoerd. Zonder tussenkomst van een bank.

Met dat soort financiële revoluties in gedachten kijken investeerders als Rob vooral naar de langere termijn. Cryptomunten verkopen doen ze eigenlijk nooit. ‘Tenzij die keer dat ik mijn ouders een MacBook cadeau deed, en mijn vriendin een crosstrainer kocht.’ In totaal investeerde hij zo’n 7.000 euro. Nu is die investering zo’n 90.000 euro waard.

De motivatie van cryptoadepten zoals Rob overstijgt het financiële. Samen met enkele vrienden zette hij 32 ether (zo’n 64.000 euro) opzij en bouwden ze een computer om een Ethereum Validator te worden. ‘We valideren transacties in het netwerk, en verdienen ongeveer 10 procent per transactie. Het nadeel is dat we twee jaar niet aan dat geld kunnen.’

Een paar keer opgelicht

Terwijl Rob zijn handel en wandel in de cryptowereld bespreekt met de vrienden met wie hij opgroeide, vond Aaron Van Ongeval (23) vrienden over de hele wereld dankzij cryptomunten.

Met zijn businesspartner in crypto uit New York, die hij in een Facebook-groep leerde kennen, zette Van Ongeval een mining pool op. Door rekenkracht van meerdere computers samen te brengen ontgon de ManhattanMine, zoals ze hun pool doopten, transacties van verschillende cryptomunten. ‘Ik herinner me dat mijn ICT-leerkracht me uitlachte omdat ik met zulke zever bezig was. Wat hij niet wist, is dat ik op een bepaalde moment 300 dollar per dag verdiende door transacties te ontginnen. Iets wat hem waarschijnlijk nooit gelukt is.’

Van Ongeval is ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is voor iedereen accepteert dat blockchain en cryptomunten de toekomst zijn. Hij ergert zich aan hoe over de cryptowereld wordt bericht. ‘Natuurlijk zijn er scams, ik ben ook al een paar keer opgelicht.’

Het klinkt relativerend, maar het aantal scams is niet min. De Amerikaanse beurswaakhond FTC liet vorige week weten dat sinds november 2020 7.000 Amerikanen melding hebben gedaan van oplichterij. Denk aan ponzifraude en piramidespelen. Er viel 80 miljoen dollar in handen van oplichters. Een slachtoffer verloor gemiddeld 1.800 dollar.

Die oplichterij betekent volgens de idealisten niet dat het idee achter gedecentraliseerde munten en waardesystemen slecht is, integendeel. Volgens Van Ongeval is het beter dan de oplichterij waarmee de Europese Centrale Bank zich bezighoudt.

‘We krijgen van kleins af mee dat we ons geld als een goede huisvader moeten beheren. Dat we nooit meer geld mogen uitgeven dan wat we bezitten. En wat doet de ECB? Geld bijdrukken als het op is.’

* Rob is een fictieve naam

De opportunisten

Zij zijn constant op zoek naar nieuwe kansen. Voor hen is beleggen in crypto een kwestie van winstbejag, revanche en verslaving.

‘Jongeren tussen 20 en 25 jaar die de crash van de bitcoin in 2018 hebben meegemaakt en niet zijn gevlucht, mag je vandaag niet onderschatten’, zegt Levi Haegebaert van Start2Bitcoin. ‘Zij hebben de voorbije jaren enorm veel geduld getoond en die periode gebruikt om bij te leren over de crypto-industrie. Ze kennen de markt heel goed.’

Deze cryptojongeren bouwen reserves in, zorgen ervoor dat ze cash aan de kant hebben staan en vertrekken meestal vanuit een bepaalde strategie. Niet zelden leggen ze zichzelf targets op. Zodra een munt een bepaalde waarde aantikt, halen ze er een percentage uit om een buffer op te bouwen. Een veel gebruikte strategie: winsten omzetten in zogenaamde stablecoins. Dat zijn digitale munten waarvan de waarde is gekoppeld aan fiatgeld zoals de euro en de dollar. Daardoor is hun koers relatief stabiel. Als de markten weer gunstig zijn, kunnen zulke munten gemakkelijk opnieuw geïnvesteerd worden.

Ik zou ontslag kunnen nemen. Mijn job is een dekmantel.
Jelle (20)
Investeerder in cryptomunten

Het is overbodig te zeggen dat opportunisten constant met hun cryptoportefeuille aan de slag zijn. Uit data van Delta, de Belgische app waarmee je de koers van aandelen en cryptomunten kan volgen, blijkt dat gebruikers de app dagelijks gemiddeld 30 minuten en 32 seconden gebruiken. ‘Ze refreshen de app honderden keren op een dag’, zegt Nicolas Van Hoorde van Delta.

De extreme gebruikers zitten dus veel langer in de app. Ter vergelijking: de jongste Digimeter, het onderzoek van Imec dat het techgebruik in Vlaanderen in kaart brengt, leert dat alle Facebook-apps samen (Facebook, Instagram en WhatsApp) gemiddeld 57 minuten worden gebruikt.

Stress

Een deel van de ervaren cryptojongeren is uit op revanche. Ze hebben ervaren dat het begint als een verslavend spelletje. 500 euro zien aandikken tot 9.000 euro geeft een kick. Maar die 9.000 euro weer zien wegsmelten veroorzaakt stress. Velen waren nog te naïef om hun geld snel uit de ineenstortende markt van 2018 te trekken. Vandaag zijn ze erop gebrand hun verliezen om te zetten in winsten.

Jelle* is een van hen. Intussen kan hij erom lachen. ‘Je moet eerst weten hoe het voelt om 10.000 euro in een dag te verliezen, voor je 10.000 euro mag verdienen. Je moet ervaren hoe zwaar verlies emotioneel weegt om te weten dat je zekerheden moet inbouwen.’

Overdag heeft Jelle een voltijdse job. De rest van zijn tijd besteedt hij aan traden. ‘Ik zou ontslag kunnen nemen, maar dan zouden mensen in mijn omgeving te veel vragen stellen. Mijn job is een dekmantel’, zegt Jelle (20) aan de telefoon. Hij wil niet onbescheiden klinken, maar hij heeft het naar eigen zeggen gemaakt in de cryptowereld. ‘Je gaat niet snel iemand zoals ik vinden die wil praten.’

Jelle zegt een portefeuille van enkele honderdduizenden euro’s te beheren. Hoeveel precies, wil hij niet zeggen. Jelle ziet de cryptomarkt als een groot spel dat hij heeft leren te lezen. Hij investeert niet alleen in cryptomunten, hij handelt ook in futures (termijncontracten), probeert te profiteren van dalende cryptokoersen door te shorten en bouwde voor zichzelf een dashboard uit om alle bewegingen in de markt in de gaten te houden.

‘Grafieken zijn het gevolg van emoties in de markt. Alles is psychologie. En uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer: buy low, sell high.’ Of het nu om XRP, de litecoin of de dogecoin gaat. Welk verhaal achter die munten zit, maakt investeerders als Jelle niet uit. Als ze maar opbrengen. ‘Het klinkt misschien zielig, maar ik doe dit puur voor het geld.’

Huis kopen

De grootste vrees van de opportunisten is niet de hoogst volatiele markt van cryptomunten. Wel: hoe zetten ze die cryptomunten om in euro’s om er een huis mee te kunnen kopen? ‘In België is dat allemaal nog heel onduidelijk’, zegt Quinten François van Young and Investing.

In Nederland vallen cryptovaluta onder het vermogen dat je opbouwt door te sparen en beleggen. Bij een vermogen tot 100.000 euro betalen Nederlanders een tarief van 0,54 procent. Dat stijgt uiteindelijk tot 1,58 procent bij een vermogen van meer dan 1 miljoen. Volgende week zijn gesprekken gepland tussen vertegenwoordigers van de Belgische cryptowereld en de Vlaamse regering. François: ‘De overheid schept hier beter ook duidelijkheid, anders dreigt ze zelf inkomsten uit crypto te mislopen.’

* Jelle is een fictieve naam

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud