Anbang Belgium: 'Bank Nagelmackers en Fidea zijn veilig'

©BELGA

Vanochtend raakte bekend dat Anbang in China door de autoriteiten onder curatele werd geplaatst. 'Business as usual', zegt de topman van het Belgische Anbang-filiaal.

In ons land zijn de Chinezen eigenaar van Bank Nagelmackers, het vroegere Delta Lloyd Bank, en verzekeraar Fidea (ex-KBC).

'Bank Nagelmackers en Fidea zijn veilig, goed gekapitaliseerd en volledig operationeel', zegt Tim Rooney, de topman van Anbang Belgium. Dat is de holding waarin de Belgische activiteiten van Anbang zijn ondergebracht.

'Er is geen impact voor de werknemers noch voor de klanten', aldus Rooney. 'Het is business as usual. De internationale pers focust graag op de impact van de Chinese politiek op de bedrijven, maar eigenlijk verandert er niets. Het klopt dat Anbang onder curatele werd geplaatst, maar ook de Chinese autoriteiten willen dat alle activiteiten gewoon doorgaan zoals het geval was.' 

Rooney geeft nog aan dat de Belgische holding 'onafhankelijk van China opereert'. Kan Anbang, als volle eigenaar, geen kapitaal onttrekken aan de holding? 'Technisch zou dat mogelijk zijn', geeft Rooney toe. 'Maar ik verwacht niets in die richting. De Nationale Bank zou het ook niet toelaten.' 

Het kapitaalkussen van de Anbang Belgium Holding werd in mei vorig jaar nog fors aangedikt: van 296 naar 665 miljoen euro. Dat gebeurde mogelijk op last van de Nationale Bank, nadat begin vorig jaar het gerommel bij Anbang in China begon. 

Klanten en personeel van Anbang-filialen in Europa krijgen vandaag  een korte stand van zaken via een online mededeling, aldus nog Rooney. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content