'Anbang wil ook Vivat verkopen'

De hoofdzetel van Anbang in Peking. De Chinese groep wordt deels ontmanteld. ©REUTERS

Sinds de machtsgreep van Peking bij Anbang ontdoet de Chinese holding zich van een aantal belangen. Na Fidea in ons land komt nu blijkbaar ook de verzekeraar Vivat in Nederland in de etalage te staan.

Anbang en zijn topman Wu Xiaohui voerden een vrij agressief overnamebeleid in het buitenland tot het regime in Peking het concern en een aantal andere koopgrage Chinese holdings aan banden legde.

In het geval van Anbang ging dat het verst. Wu Xiaohui belandde in de cel en werd veroordeeld wegens fraude. Anbang werd genationaliseerd en wordt door de Chinese machthebbers weer op de sporen gezet. Daarbij is ook sprake van de verkoop van een reeks activa.

Vorige maand kwam naar buiten dat Anbang de Belgische verzekeraar Fidea wil afstoten, al is het nog steeds wachten op een bevestiging van die informatie. Anbang is in ons land ook eigenaar van Bank Nagelmackers. 

Zakenbanken

Dinsdag meldt de Nederlandse krant De Telegraaf dat ook de Nederlandse verzekeraar Vivat in de etalage belandt. Volgens de krant heeft Anbang de afgelopen weken een aantal internationale zakenbanken aangeschreven met de vraag of ze een voorstel willen indienen voor de verkoop van de eigenaar van Zwitserleven, Proteq, Reaal en Actiam. Dat bevestigen vier bankiers. Er is nog geen beoogde tijdlijn voor een transactie

De stap komt nadat in juni verschillende adviseurs een pitch hielden in China om hun diensten voor de ontmanteling van het hele overzeese imperium van Anbang aan te bieden. Naast Vivat en de belangen in België kocht Anbang onder meer vastgoed, waaronder het befaamde hotel Waldorf Astoria in New York. De zakenbanken UBS en CICC werden door de curatoren van Anbang ingehuurd om dat imperium te ontmantelen.

Volgens De Telegraaf hebben het Duitse Allianz, Aegon uit Nederland en het gewezen Fortis-onderdeel ASR interesse. Athora, een dochter van het investeringsfonds Apollo, wordt ook getipt. Allianz is wellicht ook geïnteresseerd in Fidea en kan in dat geval een dubbelslag slaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud