Antwerps wisselkantoor Stevens tijdelijk dicht wegens te lakse witwascontroles

©REUTERS

De toezichthouder FSMA heeft de activiteiten van het Antwerpse wisselkantoor Stevens & Cie geschorst omdat het zijn witwascontroles niet op punt had. De beslissing heeft geen gevolgen voor de private bank Leo Stevens, die dezelfde aandeelhouders kent.

Stevens & Cie, dat al sinds jaar en dag een kantoor heeft in de Antwerpse diamantwijk, maakt deel uit van de steeds kleiner wordende club van wisselkantoren waar klanten nog cash kunnen omruilen voor andere valuta. Vaak gaat het om buitenlandse klanten die geld naar familie willen sturen en dure commissies van geldtransferdiensten zoals MoneyGram of Western Union willen vermijden.

Volgens de financieeltoezichthouder FSMA doet Stevens te weinig om te achterhalen waar het geld van die klanten exact vandaan komt en wat hun identiteit is.

Maar volgens de financieeltoezichthouder FSMA doet Stevens te weinig om te achterhalen waar het geld van die klanten exact vandaan komt en wat hun identiteit is. Dat is nochtans een verplichting die de antiwitwaswetgeving oplegt.

Geen concrete dossiers

De FSMA beslist nu de activiteiten van Stevens & Cie tijdelijk op te schorten. 'Dat wil dus nog niet zeggen dat effectief problemen zijn vastgesteld', valt in de wandelgangen te horen bij de toezichthouder. 'Het betekent wel dat het kantoor zich te weinig heeft georganiseerd om signalen te kunnen opvangen die erop zouden kunnen wijzen dat geld wordt witgewassen.' De FSMA wilde woensdag geen extra commentaar geven bij het persbericht dat werd uitgestuurd.

De private bank Leo Stevens is een volledige aparte vennootschap, met andere compliance en andere IT. Enkel de aandeelhouders zijn dezelfde.'
Marc Stevens
Gedelegeerd bestuurder wisselkantoor Stevens & Cie.

Marc Stevens, de gedelegeerd bestuurder van het gelijknamige wisselkantoor, benadrukt dat er geen witwasactiviteiten hebben plaatsgevonden en dat er evenmin een strafklacht zou zijn. 'We discussieerden al enige tijd over ons antiwitwasbeleid met de FSMA,' zegt Stevens. 'We gaan nu de hulp inroepen van een externe consultant om onze procedures versneld op punt te zetten.'

Stevens & Cie is in de Antwerpse diamantwijk ook actief in de goudhandel. Die business is wel nog altijd toegelaten. Ook voor de private bank Leo Stevens heeft de beslissing van de FSMA geen gevolgen. 'Dat is een volledig aparte vennootschap, met andere compliance en andere IT. Enkel de aandeelhouders zijn dezelfde.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud