Advertentie

Arco en Belfius begraven strijdbijl

Arco-topvrouw Francine Swiggers ©AFP

Een mogelijke - beperkte - uitkering voor de 790.000 Arcocoöperanten komt dichterbij na een akkoord tussen de vereffenaars van Arco en de staatsbank Belfius over hun geschillen.

Almaar meer signalen wijzen erop dat Belfius een cruciale rol zal spelen bij een eventuele vergoeding van de Arco-coöperanten. De plooien tussen de vereffenaars en de staatsbank zijn twee weken geleden gladgestreken. Beide partijen zullen wellicht met elkaar samenwerken bij de afwikkeling van het dossier.

Arco en Belfius hebben op 30 december vrede gesloten door hun belangrijkste onderlinge betwistingen in der minne te regelen. Dat blijkt uit Arco’s vereffeningsverslagen.

Belfius, dat over een ‘dadingsovereenkomst’ spreekt, wil er weinig over kwijt. ‘Het belangrijkste is dat het akkoord langlopende rechtszaken over de vereffening vermijdt’, zegt de staatsbank.

Dexia-aandelen

Het gaat onder meer om de schadeclaim die Arco vier jaar geleden lanceerde bij de kapitaalverhoging van Dexia eind 2012. Belfius keurde die operatie mee goed en maakte bij de stemming gebruik van een pakket Dexia-aandelen dat door Arco in pand gegeven was. Belfius had daar de controle over gekregen als belangrijke schuldeiser.

Arco voelde zich de arm omgewrongen en vond dat het door Belfius’ steminstructie financiële schade had geleden. De kapitaalverhoging had als concreet gevolg dat Dexia grotendeels in staatshanden kwam en de resterende Dexia-aandelen doelloos op de beurs dobberden. Alle Dexia-aandelen die Arco op dat moment in bezit had, werden daardoor nog minder waard dan ze al waren. De vereffenaars eisten voor miljoenen euro’s schadevergoeding van Belfius, maar zien daar nu vanaf.

Ook een tweede belangrijke dispuut, dat draaide rond obligaties van Belfius-voorganger Artesia, werd geëvacueerd. Daardoor hebben de vereffenaars de handen vrij om de obligaties, een van de belangrijkste overblijvende bezittingen, te gelde te maken.

Auxipar

Belfius schiet Arco wellicht nog op een andere manier te hulp. Een ander groot overblijvend actief in de vereffening zijn de participaties in Auxipar, een zustervehikel uit de Arco-familie die buiten de vereffening kon blijven.

Die Auxipar-pakketten worden wellicht door Belfius gekocht. De staatsbank, die via zijn verzekeringstak medeaandeelhouder van Auxipar is, heeft daartoe op dezelfde verzoeningsvergadering een principe-akkoord gesloten en gaat nu de boeken onderzoeken.

Volgens de recentste verslagen heeft Auxipar belangen in onder meer het energiebedrijf Elia, de farmagroothandel EPC en het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Retail Estates.

Zodra de Artesia- en Auxipar-effecten de deur uit zijn, moeten de vereffenaars alleen nog enkele kleinere participaties verzilveren.

Europese boete

Dan blijft één vraag over: hoe groot wordt de Europese boete die Arco moet betalen? De Europese Commissie besloot in 2014 dat de federale garantieregeling voor de Arco-coöperanten neerkomt op illegale staatssteun. Ze dwong Arco een boete te betalen aan de Belgische staat. ‘Over de berekeningswijze van de schuldvordering van de Belgische staat in de diverse vereffeningen bestaat nog geen overeenstemming’, zegt Arco. Het heeft voorlopig een totaalbedrag van 145,7 miljoen euro in de boeken ingeschreven.

©Brecht Vanzieleghem

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud