Advertentie

Arctic Monkeys en co ontdoken massaal belastingen

De vier leden van de rockgroep Arctic Monkeys hielden elk een half tot ruim een miljoen pond achter voor de fiscus ©ANP Kippa

Verschillende Britse beroemdheden ontdoken massaal de belastingen. De vier leden van de rockgroep Arctic Monkeys hielden bijvoorbeeld elk een half tot ruim een miljoen pond voor de fiscus verborgen. Zanger George Michael hield 6,2 miljoen pond in het duister.

De beroemde Britten klopten allemaal aan bij Liberty Tax Strategy. Die beleggingsinstelling liet tussen 2005 en 2009 valselijk uitschijnen dat haar klanten in het buitenland zware verliezen boekten, waardoor ze vervolgens in het Verenigd Koninkrijk veel minder belastingen moesten betalen.

De Britse krant The Times kon een lijst inzien die de namen vermeldt. In totaal zouden zo’n 1.600 Liberty-klanten, onder wie ook sporters, zakenlui en artsen, 1,2 miljard pond voor de fiscus verborgen hebben gehouden via de ingenieuze werkwijze van de instelling. Daarvoor moesten de Arctic Monkeys-leden en hun collega's wel diep in de buidel tasten en Liberty bedragen tot 70.000 pond betalen.

George Michael

Meester-ontduiker onder de beroemdheden blijkt de Britse zanger George Michael te zijn. Die kon 6,2 miljoen pond voor de fiscus verborgen houden. Ook acteur Michael Caine liet 600.000 pond in het duister.

De Britse belastingdienst HM Revenue & Customs (HMRC) onderzoekt al bijna een decennium de praktijken van Liberty, en zoekt uit in welke mate ze illegaal zijn. Vast staat dat de werkwijze zich in een grijze zone bevindt. Een rechter zal volgend jaar beslissen over de zaak.

Nieuwe regels

De minister van Financiën George Osborne wil zo lang niet wachten op zijn geld. Hij voerde nieuwe regels in waardoor de artiesten hun achterstallige taksen al moeten betalen nog voor de zaak volgend jaar wordt behandeld. Mocht het HMRC van de rechter alsnog ongelijk krijgen, dan zullen de beroemdheden hun geld wel terugzien.

Intussen onderzoekt de belastingdienst ook nog de gelijkaardige firma Ingenious Media. Onder meer de voetballers David Beckham en Wayne Rooney vertrouwden die dubieuze beleggingsinstelling hun geld toe. Die rechtszaak staat gepland in november dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud