Advertentie

Argenta verandert geweer van schouder met Fidea-bod

Belgisch veldrijdkampioen Toon Aerts (links) in duel met de Nederlander Mathieu van der Poel. Fidea is ook bekend als sponsor van het wielerteam Telenet Fidea Lions. ©BELGA

Met de verkoop van Fidea staat de verzekeringsmarkt in ons land voor een nieuwe hertekening. Mogelijk komt er een verrassende zet: een overname door Argenta, dat nochtans bekendstaat als overnameschuw. Argenta kan wel eens een te duchten rivaal worden van Ageas en Baloise.

Geen overnames en zeker niet zelf overgenomen worden. Dat was decennia het credo van Karel Van Rompuy, die Argenta in 1956 boven de doopvont hield. Van Rompuy huldigde de groei op eigen kracht. Maar dat neemt niet weg dat Argenta begin deze eeuw even flirtte met het idee van een beursgang en enkele jaren later op zoek bleek te zijn naar een externe investeerder.

Het kwam er allemaal niet van. Het kapitaal werd in 2010 wel beperkt opengesteld, waardoor de coöperatieve vennootschap Argen-Co 13,3 procent van de bank-verzekeraar in handen heeft. De familie Van Rompuy controleert nog altijd de rest (86,7%). 

CBHK

Het credo kon ook niet beletten dat Argenta zich in 2001 toch waagde aan een kleine overname, van de tak nieuwe woonkredieten van de overheidsspeler CBHK, die toen ontmanteld werd. In de jaren 80 saneerde het op vraag van de toezichthouder, de toenmalige Bankcommissie, ook twee kleine West-Vlaamse spelers, met de bedoeling ze daarna in te lijven. Maar Argenta bedankte voor dat laatste en schoof ze door naar het CBHK.

©Mediafin

De enige overname in 63 jaar leek de uitzondering te worden die het credo bevestigt. Maar de tijden zijn, zes jaar na het overlijden van Karel Van Rompuy, blijkbaar veranderd. Diverse bronnen bevestigen aan De Tijd dat Argenta een bod uitbracht op de verzekeraar Fidea. De Chinese groep Anbang zette die noodgedwongen in de etalage: Anbang volgde een te expansieve koers, waardoor het regime in Peking ingreep, de topman achter de tralies draaide, Anbang nationaliseerde en nu stukje bij beetje aan het uitkleden is.

De belangrijkste tegenstrevers van Argenta in het Fidea-dossier zijn volgens onze informatie de Bel20’er Ageas en het Zwitserse Baloise, twee zwaargewichten die vele malen groter zijn dan de Antwerpse groep.

De beweegredenen van Argenta zijn niet helemaal duidelijk: de top van de groep verkoos gisteren geen commentaar te geven. Maar het is duidelijk dat Argenta in
Fidea een kans ziet om de op eigen kracht uitgebouwde positie in de verzekeringsmarkt een duw in de rug te geven. Door de overname kan Argenta de top 10 binnendringen en beter aansluiten bij de subtop, wat al jaren de ambitie is.

Onder druk

Daarbij komt dat volgens marktkenners het klassieke verdienmodel van Argenta, dat vooral gebaseerd is op rente-inkomsten, onder druk staat door de aanhoudend lage rente, al puurde de groep vorig jaar meer geld uit rentegevoelige producten zoals woonkredieten. Argenta probeert dat te compenseren door meer in te zetten op commissie-inkomsten en verzekeringen.

©Mediafin

Met Fidea erbij kan die diversificatie aan snelheid winnen. Sommigen denken dan ook dat Argenta bereid is diep te gaan om de buit binnen te halen. Al heeft het een nadeel wegens het gebrek aan ervaring met overnames.Ageas en Baloise, die in België en elders al meerdere deals sloten, zijn daar veel bedrevener in.

Het valt ook af te wachten of Argenta voldoende financiële munitie heeft. Met een comfortabele kernkapitaalratio van 23 procent (de kapitaalbuffer afgezet tegen de activa) eind vorig jaar heeft het, ondanks een daling tegenover het jaar ervoor, reserves van tientallen miljoenen euro’s voor een grote operatie. Maar de groep wordt geconfronteerd met hoge investeringsvereisten, onder meer voor de verdere digitalisering van de dienstverlening. De oorlogskas is bovendien minder goed gevuld dan die van Ageas en Baloise. Ageas haalde vorige week nog met het grootste gemak een half miljard euro op door de uitgifte van nieuwe schuldinstrumenten. De groep kan nu 1,5 miljard euro mobiliseren.

Investar

Daar staat tegenover dat Argenta kan terugvallen op de kapitaalkrachtige holding Investar van de familie Van Rompuy. Die was eind 2017 goed voor 1,94 miljard euro aan reserves en overgedragen resultaat. Investar heeft ook iets meer ervaring met overnames. De holding zat ooit in het kapitaal van het Antwerpse zoekertjesblad Koopjeskrant en van de tv-zender Vitaya (nu Medialaan-De Persgroep). Investar is voor telkens de helft in handen van Dirk en Bart Van Rompuy, de zonen van pater familias Karel Van Rompuy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud