AXA verwacht klap van coronacrisis pas later

AXA kan de impact van de pandemie nu nog moeilijk inschatten. ©EPA

De Franse verzekeraar AXA heeft in het eerste kwartaal zijn omzet kunnen opkrikken. Hij vreest wel dat de coronacrisis later dit jaar op de resultaten zal wegen.

Over het eerste kwartaal kan de Franse verzekeringsreus uitpakken met een omzetgroei van 4 procent. CEO Thomas Buberl zag de inkomsten het meest aantrekken in Azië, Frankrijk en Spanje. In ons land stagneerden de inkomsten op 1 miljard euro.

De impact van de coronapandemie bleef beperkt. In het eerste kwartaal werden amper corona gerelateerde claims ingediend en in maart bleef het omzetverlies beperkt tot 5 procent.

Maar Buberl verwacht dat de pandemie een materiële impact zal hebben. De inkomsten staan onder druk door de lockdowns wereldwijd. In april gaat het volgens een eerste schatting om een daling met 12 procent. 

Evenementen

Ook verwacht Buberl een forse stijging van de schadeaangiftes bij sommige producten. Bij verzekeringen tegen annulaties van evenementen lopen de claims naar schatting tot honderden miljoenen euro's op. Voor andere verzekeringsproducten kan AXA nog geen inschatting maken. AXA  ziet voorlopig ook geen grote toename van claims in krediet- en levensverzekeringen.

Het effect op de winst is moeilijk in te schatten. Een deel van de omzet wordt gecompenseerd door lagere kosten en voor sommige claims komen herverzekeraars tussen. Voorts zijn er mogelijk lagere schade-aangiftes bij autoverzekeringen omdat mensen minder de baan op mogen.

AXA benadrukt dat zijn blootstelling aan de meest kwetsbare sectoren beperkt is. Volgens de verzekeraar zijn die riskante sectoren momenteel de reissector, transport, ontspanning en de olie- en gassector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud