Advertentie

Baloise betaalt 480 miljoen voor verzekeraar Fidea

©Fidea

De Zwitserse verzekeraar versterkt met de deal zijn positie op de Belgische verzekeringsmarkt.

Baloise neemt de verzekeraar Fidea over voor 480 miljoen euro. Dat maakte de Zwitserse groep maandag bekend in een persbericht. Verkoper is de Chinese groep Anbang, die door zware financiële problemen van Peking op dieet moest

De overname past perfect in onze strategie om onze kernactiviteiten in onze kernmarkten te versterken.
Gert De Winter
CEO Baloise Group

De Zwitserse verzekeringsgroep geeft met het bod zowel de marktleider Ageas als Argenta, dat verrassend ook als kandidaat-koper opdook, het nakijken. 

Volgens de Zwitsers zal hun Belgisch marktaandeel in schadeverzekeringen na de deal met 1,7 procentpunt stijgen tot 8,5 procent. 'Dit brengt ons een stuk dichter bij de top vier', luidt het. In levensverzekeringen stijgt het marktaandeel van 3,5 naar 4,2 procent. Globaal hijst Baloise zich met Fidea erbij grosso modo op het niveau van Belfius en P&V op de Belgische markt, leren data van de sectorfederatie Assuralia (zie tabel). 

België wordt zo meer dan ooit de tweede thuismarkt voor Baloise. 'Met 37 procent van de volumes is de Belgische schadetak nu ongeveer even groot als de Zwitserse', klinkt het. Fidea heeft zijn hoofdkantoor in Antwerpen en telt 360 werknemers. 

De Belg Gert De Winter, sinds 2015 de CEO van Baloise, toont zich erg tevreden over de deal. 'De overname past perfect in onze strategie om onze kernactiviteiten in onze kernmarkten te versterken. We vergroten zo ons marktaandeel op de aantrekkelijke Belgische markt'. 

De Winter probeert al langer de voetafdruk in België te vergroten. Een jaar geleden werd Baloise in de strijd om Generali Belgium nog afgetroefd door de private-equityspeler Athora.

Om een nieuwe teleurstelling te vermijden, moest de Zwitserse groep wel diep in de buidel tasten: het prijskaartje van 480 miljoen ligt ruim boven het bedrag van 400 miljoen dat tot nog toe circuleerde. De prijs is ook het dubbele van de 244 miljoen die de private-equitygroep JC Flowers eind 2011 aan KBC betaalde voor Fidea. Vier jaar later schoof JC Flowers Fidea voor 369 miljoen door naar Anbang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud