Banken bereiden zich voor op 'Brexit'

De skyline van de Londense City, met iconische gebouwen als de 'Walkie Talkie' (rechts) en de Kaasschaaf (midden). ©EPA

Amerikaanse zakenbanken plannen om een deel van hun activiteiten te verplaatsen van Londen naar Ierland, mocht het tot een breuk komen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, het zogenaamde 'Brexit'-scenario.

Volgens de Britse krant Financial Times beschouwen Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley Ierland als een geschikte locatie voor een deel van hun Europese activiteiten mocht het Verenigd Koninkrijk zich verder verwijderen van Europa. In de meeste gevallen zijn de plannen nog in een vroeg stadium. Een bron van Financial Times is al bezig met het delokaliseren van activiteiten.

De meeste Amerikaanse en Aziatische banken hebben gekozen voor Londen als uitvalsbasis voor hun Europese activiteiten. Een vestiging daar geeft hun een paspoort om hun diensten aan te bieden in de 28 lidstaten van de EU. Maar volgens kaderleden bij de Amerikaanse banken is het weinig waarschijnlijk dat het VK dezelfde 'paspoortrechten' zal krijgen in geval van een 'Brexit'-scenario, waarbij het VK de EU zou verlaten. Eerste minister David Cameron heeft beloofd om daarover een referendum te houden wanneer zijn Conservatieve partij de verkiezingen wint in mei.

Later op het jaar zullen de grootste banken uit de eurozone onder het toezicht vallen van de Europese Centrale Bank. Dit zal volgens de Amerikaanse kaderleden een verdere wig drijven tussen de Britse financiële sector en de Europese. Het VK vecht nu al voor het Europees Hof van Justitie een maatregel aan van de ECB die clearinghuizen verplicht om transacties in euro af te handelen in de eurozone in plaats van in Londen.

Het VK huisvest zo'n 250 buitenlandse banken, een activiteit die vorig jaar een handelssurplus opleverde van 71 miljard dollar. Ongeveer een derde daarvan komt van handel met de EU.

De meeste waarnemers veronderstellen dat Frankfurt of Parijs een logische opvolger zou zijn voor Londen mocht het tot een 'Brexit' komen. 'Maar Ierland is zichzelf heel hard aan het verkopen', zegt een bankier. Onder meer de lage vennootschapsbelasting, de Engelstalige bevolking en het Angelsaksische rechtssysteem spelen in het voordeel van Ierland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud