Advertentie

Banken ergeren zich aan diamantairs

Diamantairs krijgen geen rekening meer bij een Belgische bank. ©Jonas Roosens

De Belgische banken zijn het niet eens met de klagende Antwerpse diamantairs.

De banken en de diamantairs liggen op ramkoers. Een oplossing voor de diamantbedrijven die geen bankrekening meer vinden, lijkt nog lang niet in de maak.  

'Wat de diamantbedrijven ons voorstellen om hun risico's beter te controleren, is onvoldoende', zegt Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector. 'En dat hebben we wel al eens gezegd'.

Kwalijke reputatie

Al drie jaar sluiten de banken diamantairs uit, omdat ze te risicovol zijn. Vooral kleinere diamantzaken zijn de dupe van de kwalijke reputatie van de sector, waar fraude, belastingontduiking of nog witwasprakrijken geregeld de kop op steken. Nochthans zijn banken cruciaal voor de kapitaalintensieve diamantsector. 

Het AWDC, voluit Antwerp World Diamond Center, of de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector, zat in de voorbije jaren regelmatig om de tafel met Febelfin, de federatie van de financiële sector, in de hoop een oplossing te vinden.

Tijdens die bijeenkomsten drongen de banken er bij de diamantairs op aan transparanter te zijn over hun boekhouding, zodat de financiële risico's beter kunnen worden ingeschat.

Risico-analyse

'We hebben in februari aan Febelfin een systeem voorgelegd waarbij de risico-analyse van diamantbedrijven deels wordt uitgevoerd door de sector zelf. Maar we kregen nog geen reactie', stelde Ari Epstein, de CEO van AWDC in een interview met De Tijd.

De banken hebben een permanente monitoring van de diamantairs nodig en niet enkel één analyse.
wien de geyter
secretaris-generaal febelfin

Febelfin ontkent dat. 'Dit klopt niet', laat Wien De Geyter, secretaris generaal van Febelfin, weten. 'Er is een vergadering geweest waar we een demo hebben gekregen van de tool voor de zelfcontrole. We hebben toen meteen gezegd dat die tool niet volstond. Hiermee kan een diamantzaak die voor het eerst een financiering vraagt, worden in kaart gebracht, maar de banken hebben een permanente monitoring nodig.'

Ze benadrukt dat het aan de diamantairs is om met een meer geavanceerde oplossing naar buiten te komen.

De zogenaamde 'tool' die de diamantbedrijven moet helpen om hun boekhouding en hun eventuele risico's bloot te leggen, werd ontwikkeld door de sector in samenwerking met Bureau Van Dijck.

Overleg

De vraag is of de bruggen zijn opgeblazen tussen de banken en de diamantsector. Epstein beklemtoonde in het interview dat het niet netjes is van de banken om de diamantairs te laten 'stikken'. 'Een diamantair krijgt vandaag zelfs niet de kans om een dossier in te dienen bij een bank', liet hij optekenen.

Volgens De Geyter van Febelfin zullen de partijen toch in gesprek blijven. 'We zullen de diamantsector opnieuw aanschrijven', zegt ze.

Antwerpen is het grootste handelscentrum voor diamant ter wereld. Vorig jaar vertegenwoordigde de sector een omzet van44 miljard euro. Er zijn zo'n 1.700 bedrijven in de Antwerpse diamantwijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud