Bedrijf achter elektronisch geld RES failliet

RES werd opgericht door Walther Smets. ©Dries Luyten

De Nationale Bank van België heeft als toezichthouder de registratie van de vennootschap RES Prepaid uit Leuven ingetrokken.

De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft donderdag de vennootschap RES Prepaid uit de studentenstad failliet verklaard. RES Prepaid is het bedrijf achter de gelijknamige betaalkaarten waarmee consumenten terechtkonden bij een hele reeks handelaars. Ze dienden dan wel eerst de alternatieve munt RES op hun kaart te laden.

Het is voor zover bekend de eerste keer in ons land dat een aanbieder van een alternatief betaalsysteem over de kop gaat.

Het is de Nationale Bank van België die melding maakte van het faillissement van RES Prepaid. Dat komt omdat de vennootschap als 'beperkte instelling voor elektronisch geld' onder de supervisie van de financieeltoezichthouder valt.

De rechtbank heeft twee curatoren aangesteld, Ilse Van de Mierop en Steven Verbeke.

Geen commentaar

In toepassing van de wet van 2016 op het statuut van en het toezicht op de betalingsinstellingen en de instellingen voor elektronisch geld heeft de Nationale Bank donderdag de registratie van RES Prepaid meteen ingetrokken. De bank verkiest geen verdere commentaar te geven bij haar summiere persbericht.

De curatoren waren niet bereikbaar voor commentaar. Ook bij het bedrijf viel geen uitleg op te tekenen. Cliënten en schuldeisers van RES Prepaid kunnen volgens de Nationale Bank met hun vragen bij de curatoren terecht.

RES ontstond in 1996, eerst als een systeem voor ruilhandel tussen handelaars en later ook voor betalingen van consumenten bij aangesloten handelaars.

Er waren blijkbaar al langer problemen. Op de Facebook-pagina van RES klagen enkele gebruikers van de kaart dat ze al een tijd geen extra saldo konden laden. Het is voor zover bekend de eerste keer in ons land dat een aanbieder van een alternatief betaalsysteem over de kop gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud