Bedrijfspapier verkoopt als zoete broodjes

Eandis haalde onlangs meer dan voorzien op via een obligatie-uitgifte. ©Lieven Van Assche

De beleggers lopen storm voor bedrijfsobligaties. Eandis en Intervest Offices haalden onlangs sneller dan verwacht verse middelen op. Vrijdag sloot GBL haar obligatielening vroegtijdig af met 350 miljoen euro op de rekening. Dat is ruim meer dan de 250 miljoen euro waar de Frère-holding aanvankelijk op had gemikt.

(tijd) - GBL wil met de obligatie-uitgifte naar eigen zeggen 'inspelen op de huidige marktvoorwaarden, die gunstig zijn op het vlak van de rentevoeten'. Ze wil dankzij de operatie haar financieringsbronnen tevens beter spreiden.

Bij de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers liet GBL weten dat het eind maart 520 miljoen euro aan cash had. Eind april betaalde de holding zijn aandeelhouders in totaal wel nog voor 390 miljoen aan dividenden uit.

Ook Eandis en Intervest Offices plaatsten de jongste dagen hun papier vlot. Beleggers tekenden na één dag reeds voor 75 miljoen euro in op de obligatie-emissie van de vastgoedbevak. Die mikte op 50 à 75 miljoen. De Vlaamse netbeheerder sloot zijn operatie eveneens na één dag af, met 150 miljoen euro op de rekening. Eandis rekende aanvankelijk op een opbrengst van 'minstens' 100 miljoen.

Aandelenschuw

Obligaties verkopen als zoete broodjes omdat de beleggers door de opeenvolgende beurscrisissen nog steeds erg aandelenschuw zijn. Staatspapier en spaarrekeningen vallen evenmin in de smaak.

Bedrijfsobligaties blijken een gegeerd alternatief. Uit berekeningen van De Tijd blijkt dat beursgenoteerde en private ondernemingen de voorbije twaalf maanden in totaal voor ruim 3 miljard euro obligaties uitgaven, converteerbare obligaties incluis. Dat is een veelvoud van wat de uitgiftes van aandelen opbrachten.

MS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud