Advertentie

Bedrijfsrevisor EY: 'Wirecard verstrekte valse informatie'

©EPA

EY weigert de jaarrekening van Wirecard goed te keuren. Kan de bedrijfsrevisor toch nog in de problemen komen in de fraudezaak rond het Duitse fintechbedrijf?

Het Duitse filiaal van de consultant EY weigerde vorige week om de jaarresultaten van Wirecard over 2019 goed te keuren. Tot vier keer toe moest het bedrijf de publicatie ervan uitstellen omdat de accountant met vragen bleef zitten bij een aantal cijfers. Tot op vandaag zegt EY geen bewijs te hebben gevonden dat Wirecard 1,9 miljard euro kasgeld, een kwart van de balans, aanhoudt op rekeningen die de groep voor derden beheert.

EY Duitsland blijft tot op vandaag vasthouden aan dat statement, en voegt eraan toe: ‘We beschikken over informatie die aangeeft dat onechte en vervalste balansgegevens zijn verstrekt met betrekking tot deze rekeningen. We hebben dat ook gemeld aan het management en de raad van bestuur van Wirecard.’

Een bedrijfsrevisor controleert de boekhouding en de jaarrekening van een bedrijf. Hij heeft ook een beroepsgeheim, dat alleen kan worden doorbroken als het voortbestaan van het bedrijf in het gedrang komt. Een revisor geeft evenwel nooit een 100 procent garantie dat de boeken vrij zijn van fouten. Hij werkt met de gegevens die het management hem verstrekt. Wirecard liet al uitschijnen dat EY-medewerkers werden misleid.

Meegesleurd

We beschikken over informatie dat onechte en vervalste balansgegevens zijn verstrekt over de rekeningen van Wirecard.
Verklaring EY Duitsland

Revisoren van grote audit- en consultancygroepen zijn als de dood voor fraude bij hun klanten-bedrijven, omdat ze kunnen worden meegesleurd in zo'n schandaal. Het ophefmakendste voorbeeld is de ondergang van Arthur Andersen, waardoor de 'Big Five' een 'Big Four' werd. Het bedrijf viel om in de nasleep van de fraudezaak rond de Amerikaanse energiereus Enron. Die hield verliezen uit de boeken door schimmige constructies met honderden dochterondernemingen. In december 2001 was de energiereus failliet en stonden 21.000 werknemers op straat. Ook de revisor Arthur Andersen ging failliet. Hij had de jaarrekening van Enron goedgekeurd, terwijl duidelijk was dat een en ander niet klopte.

Ook in de nasleep van de grootste Belgische zaak van bedrijfsfraude, die rond het spraaktechnologiebedrijf Lernout&Hauspie, kwam de revisor KPMG in de problemen. Dat leidde tot een apart luik in het L&H-proces. KPMG werd uiteindelijk vrijgesproken. Maar er was wel reputatieschade. 

Omdat EY weigerde de jaarresultaten goed te keuren, lijkt het in de zaak-Wirecard anders uit te draaien. EY kwam wel al in de aandacht in het VK, door het faillissement van de toerismegroep Thomas Cook. De Britse toezichthouder FRC onderzoekt of EY fouten heeft begaan bij het beoordelen van de cijfers van Thomas Cook.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud