Belfius koopt belang KBC in verzekeraar

©Photo News

Belfius koopt partner KBC uit in hun verzekeringsalliantie Sepia. De kleine transactie is vooral symbolisch belangrijk omdat Belfius sinds begin dit jaar weer op overnamepad mag.

Sepia is een verzekeraar die als voornaamste activiteit sectorale pensioenplannen en daarmee gerelateerde producten aanbiedt en beheert. Meer dan 100.000 werknemers zijn aangesloten.

Tot voor kort waren Belfius en KBC elk voor 50 procent aandeelhouder van de onderneming. Sepia belandde bij Belfius via de verzekeraar DVV, en de verzekeringstak van KBC stapte in het kapitaal na de overname van een deel van de activiteiten van ING in België door P&V. De coöperatieve verzekeraar kreeg daardoor zelf een aanbieder van sectorale pensioenplannen in handen en maakte bij Sepia plaats voor een andere aandeelhouder.

Nu is het de beurt aan KBC om op te stappen. Belfius neemt alle aandelen van zijn partner over voor een onbekend bedrag. Volgens Ulrike Pommée, de woordvoerster van Belfius, heeft dat te maken met de nakende nieuwe kapitaalregels voor de verzekeringssector, bekend als Solvency II.

‘Onder de Solvency II-regels zien verzekeraars, zowel kleine als grote, zich geconfronteerd met heel wat nieuwe verplichtingen’, zegt de woordvoerster. ‘Gespecialiseerde ‘monobrancheverzekeraars’ worden bovendien minder voordelig behandeld. Voor Sepia bracht dat te veel verplichtingen mee. Daarom hebben Belfius en KBC besloten hun huidige samenwerkingsvorm te herzien.’

Niet alleen wordt Belfius de enige aandeelhouder, de verzekeraar zal ook ophouden te bestaan als afzonderlijke vennootschap. Vanaf begin 2016 wordt Sepia opgeslorpt door Belfius. Volgens Pommée heeft de Nationale Bank als toezichthouder de fusie en de daar bijbehorende portefeuilleoverdracht goedgekeurd.

Zowel KBC als Belfius benadrukt dat de operatie geen impact heeft op de klanten van Sepia. KBC Verzekeringen blijft bovendien actief op de markt van de sectorale pensioenplannen en gaat de helft van de bij Sepia afgesloten contracten herverzekeren.

Sepia tekende vorig jaar een premie-incasso op van 46 miljoen euro, goed voor een beperkte winst van 0,1 miljoen. De technische reserves bedroegen 365 miljoen euro.

De transactie is vooral opvallend omdat het de eerste overname is sinds Belfius eind vorig jaar verlost werd van de beperkingen die de EU oplegde na de afsplitsing van ex-moeder Dexia, waaronder een overnameban. Maar dat wil volgens Pommée niet zeggen dat er nog meer deals zitten aan te komen.

Toch valt het niet uit te sluiten dat Belfius, dat nu nog orde op zaken aan het stellen is, gaat kijken naar dossiers als die zich zouden aandienen, eens de bank-verzekeraar voldoende versterkt is. In 2013 was er trouwens al een kleine transactie. Toen verkocht Dexia zijn informaticadochter ADTS aan IBM. Belfius, dat al een minieme participatie had, liet die stijgen tot 10 procent van ADTS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud