België rolt loper nog meer uit voor pensioenfondsen

Oliegroep ExxonMobil creëert het grootste pensioenfonds van België door de pensioenreserves van zijn Nederlandse werknemers over te hevelen naar een fonds in ons land. ©REUTERS

Het wordt voor grote multinationals nog interessanter om hun pensioenfondsen naar ons land te verhuizen dankzij een wetswijziging waarmee de federale regering gisteren heeft ingestemd.

Sinds ons land bijna elf jaar geleden een speciaal statuut invoerde voor die zogenaamde ‘pan-Europese pensioenfondsen’, hebben heel wat buitenlandse ondernemingen daarvan gebruikgemaakt. De voorbije jaren verkasten giganten als Johnson & Johnson, BP of ExxonMobil hun collectieve spaarpot naar hier. Eerder deze maand deed ook de verzekeraar Aon dat.

Om die Belgische pensioenroute zo aantrekkelijk mogelijk te houden, was het zaak een nieuwe Europese richtlijn over pensioenen zo snel mogelijk om te zetten in een wet. Op de eerste ministerraad na het zomerreces heeft de federale regering daarvoor het licht op groen gezet.

De herziene wet voorziet onder meer in een versoepeling van de dekkingsvereisten voor een pensioenfonds, terwijl andere verplichtingen veel duidelijker worden gedefinieerd dan voorheen.

België zet fors in op deze pensioenroute omdat ze de positie van Brussel als financieel centrum kan versterken. Met 5.000 tot 6.000 miljard euro aan vermogens onder beheer biedt de Europese markt voor pensioenfondsen dan ook een enorm potentieel, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect