'België telt 60 procent meer miljonairs dan zeven jaar geleden'

©AFP

Door de aanhoudende klim van de beurzen en de stijging van de vastgoedprijzen is het aantal miljonairs in ons land de voorbije jaren flink de hoogte ingegaan. De coronacrisis lijkt die trend niet te keren.

Eind 2019 telde België 132.700 dollarmiljonairs, leert de jaarlijkse studie van Capgemini. Voor de Franse consultant is een miljonair iemand met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar (886.000 euro). In die berekening wordt geen rekening gehouden met de gezinswoning, wel met ander vastgoed en financiële vermogens.

2,2 miljoen
gemiddeld vermogen
De Belgische miljonairs bezitten gemiddeld 2,2 miljoen euro, zegt Capgemini.

Met bijna 133.000 dollarmiljonairs telde ons land in 2019 8,5 procent meer 'high net worth individuals' in vergelijking met een jaar terug. Maar de cijfers op langere termijn ogen nog spectaculairder. In 2012, het jaar waarin toenmalig ECB-voorzitter Mario Draghi met zijn 'whatever it takes'-speech de geldkranen wagenwijd openzette om de economie te stutten, waren er 82.600 dollarmiljonairs in België. Dat aantal ligt intussen 60,7 procent hoger. Over dezelfde periode zagen de Belgische miljonairs hun gemiddelde vermogen nagenoeg evenveel stijgen: plus 62,9 procent.

Cash is king

De gemiddelde Belgische miljonair bezat eind vorig jaar 2,5 miljoen dollar, omgerekend 2,2 miljoen euro. De belangrijkste motoren voor die groei waren de klim van de beurzen en de stijgende vastgoedprijzen, zegt Robert van der Eijk van Capgemini.

'Toch is cash nog altijd king bij de vermogende Belg', zegt de consultant. 'Het grootste deel van de investeringsportefeuille, ruim 28 procent, is gereserveerd voor cash en afgeleiden daarvan. Een vijfde gaat naar aandelen. Vastgoed vertegenwoordigt 16,7 procent.'

Impact corona

Wereldwijd steeg het aantal miljonairs vorig jaar met 8,8 procent naar 19,6 miljoen. 'Opmerkelijk daarbij is dat Azië voor de eerste keer sinds 2012 niet de hoogste groeicijfers kan voorleggen', stelt van der Eijk vast. 'Wie twee jaar terug nog miljonair wilde worden, moest bij wijze van spreken naar China trekken. Maar vandaag legt Noord-Amerika met een toename van 10,9 procent de hoogste groeicijfers voor. Zelfs Europa doet het met een stijging van 8,7 procent beter dan Azië.'

Door corona lag het gemiddelde vermogen 6 tot 8 procent eind april onder het niveau van eind 2019. Maar we denken dat dat een tijdelijk fenomeen is.
Robert van der Eijk
Consultant Capgemini

De coronacrisis heeft natuurlijk een stevige impact gehad op de portefeuilles van 's werelds miljonairs. Capgemini schat dat hun vermogen eind april 6 tot 8 procent onder het niveau van eind 2019 zat. Van der Eijk vermoedt evenwel dat het om een tijdelijk fenomeen gaat. 'Terwijl de economie onder druk blijft staan, zien we op de beurzen wel een sterk herstel in V-vorm. Je ziet ook dat de vastgoedmarkt zich goed herpakt. Ik ga ervan uit dat de prijzen op die markt op termijn nog verder stijgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud