Belgisch PayPal voor kmo's haalt 15 miljoen op

Pierre-Antoine Dusoulier van iBanFirst. ©Christophe Licoppe/Ibanfirst

Het Belgisch-Franse iBanFirst, dat kmo’s helpt met hun internationale betalingen, tankt kapitaal bij. De fintechbelofte is de protegé van de telecommiljardair Xavier Niel.

Na de brexit wordt voor kmo’s zakendoen met bedrijven aan de overzijde van het Kanaal alweer wat moeilijker. De Fransman Pierre Antoine Dusoulier had als doelpubliek al kmo’s in het hoofd toen hij in 2013 FX4Biz oprichtte. Vijf jaar later maakt het tot iBanFirst omgedoopte bedrijf een kwantumsprong met een kapitaalronde van 15 miljoen euro, opgehaald bij de Franse telecommiljardair Xavier Niel en de durfkapitaalfondsen Serena en Breega.

In België aanwezig zijn helpt ons internationaal te denken.
Jeroen Hoevers
countrymanager iBanFirst Belgium

Dusoulier - voorheen bankier bij Crédit Agricole en de Franse tak van Saxo Bank - zag dat transacties in dezelfde munt vlot en gratis verlopen. Maar betalingen in verschillende valuta waren een ander paar mouwen, zeker voor kmo’s. Dusoulier toog aan het werk om die transacties te vereenvoudigen en sprong in het gat dat de banken lieten.

Nieuwe klanten maken een iBan-rekening aan, waar vanop een externe rekening eenmalig geld op gestort wordt. De betalingen in vreemde valuta, aan bijvoorbeeld leveranciers, verlopen vanaf dan via het platform. ‘We hechten veel belang aan de gebruikservaring’, onderstreept Dusoulier. ‘Kmo’s willen de controle hebben, op een transparant platform.’ Het doet denken aan de werking van de Amerikaanse specialist in online betaaldiensten PayPal.

De fintechbelofte lokte al 2.500 klanten. Met de komst van de tweede bankenrichtlijn (PSD2) is iBanFirst van plan gradueel diensten toe te voegen. Zo kunnen bedrijven zich indekken tegen wisselkoersrisico’s (hedging) en aggregeert het platform ook de gegevens van externe rekeningen op het platform.

Stroomversnelling

Het vers opgehaalde geld moet de ontwikkeling van het platform in een stroomversnelling brengen. Dusoulier ziet de klassieke banken als een ‘safe’ waarin mensen hun geld bewaren en zijn bedrijf als de gespecialiseerde dienstverlener. ‘We weten hoe we onze diensten moeten connecteren met andere software via API’s (stukjes code die diensten op het internet met elkaar laten praten, red.). We hebben er ook belang bij om dat te doen, want het levert ons klanten op. Banken zijn alleen maar bezig met geen klanten te verliezen.’

Ondanks een Franse topman, Dusoulier, en een Franse hoofdinvesteerder, Niel, kleurt iBanFirst toch Belgisch. Het hoofdkantoor ligt in Brussel. ‘Hier aanwezig zijn helpt ons internationaal te denken, onder meer al dankzij de taal’, onderstreept Jeroen Hoevers, de landmanager voor België.

In september opende iBanFirst een tweede kantoor in ons land, in Antwerpen. Het wil meer voeling krijgen met de Vlaamse markt, waar de meerderheid van de transacties zich afspeelt. ‘We zijn nu erg gericht op de Brusselse en de Waalse markt, maar dat houdt commercieel gezien minder steek’, besluit Dusoulier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n