Belgisch PayPal voor kmo's slaat slag in Nederland

Pierre-Antoine Dusolier, de CEO van iBanFirst. ©Christophe Licoppe/Ibanfirst

De Belgisch-Franse betaalspecialist iBanFirst, die gesteund wordt door de Franse miljardair Xavier Niel, neemt zijn Nederlandse sectorgenoot NBWM over.

De fintechspeler iBanFirst, die zijn hoofdzetel heeft in Brussel, werd zes jaar geleden boven de doopvont gehouden als FX4Biz. De oprichter is de Fransman Pierre-Antoine Dusolier, een gewezen bankier. Vorig jaar kreeg iBanFirst een flinke duw in de rug met een kapitaalronde van 15 miljoen euro. Het geld kwam van de Franse telecommiljardair Xavier Niel en de durfkapitaalfondsen Serena en Breega.

Dusolier bouwde met iBanFirst een oplossing voor kmo's voor internationale betalingen in andere valuta, met een geavanceerd betaalplatform. Daarom wordt iBanFirst wel eens het PayPal van de kmo's genoemd.

Het bedrijf, dat 150 werknemers telt en buiten België ook actief is in Frankrijk, zet nu een nieuwe stap met de overname van de Nederlandse valutaprijsvechter en sectorgenoot Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM).

5 miljard euro

iBanFirst krijgt voor een onbekend bedrag alle aandelen van de Amsterdamse onderneming in handen. De grootaandeelhouder van NBWM was de oprichter Peter Jan Datema. Daardoor ontstaat een bedrijf dat goed is voor 5 miljard euro aan betaalverkeer, waarvan 1,5 miljard afkomstig is van NBWM. Door de overname wint iBanFirst zo'n 1.000 extra bedrijfsklanten.

NBWM werd begin dit jaar door de Britse zakenkrant Financial Times uitgeroepen tot een van de 1.000 snelst groeiende bedrijven van Europa. De naam NBWM verdwijnt, maar het personeel blijft aan boord. De Nederlanders hebben ook een Aziatische tak, onder de naam Clarency, maar die wordt niet mee overgenomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud