Belgische banken hebben grote blootstelling aan Italië

Een politieman met mondmasker op het Sint-Pietersplein in Rome. ©REUTERS

Belgische banken en verzekeraars hebben 47 miljard euro geleend aan de Italiaanse overheid en privésector. Hoe moeten we dat risico inschatten?

De draconische maatregelen van Rome tegen de verspreiding van het coronavirus zullen een zware recessie veroorzaken in Italië. Daardoor kunnen sommige Italiaanse ondernemingen en gezinnen hun schulden wellicht niet terugbetalen. Hoe kwetsbaar is de Belgische financiële sector?

Dexia heeft een blootstelling van 19,5 miljard euro op Italië.

Dexia heeft met 19,5 miljard euro de grootste blootstelling aan Italië. De restbank bezit voor 10,5 miljard staatsobligaties en heeft 8,6 miljard geleend aan lokale besturen. Voorts leende Dexia 277 miljoen uit om projecten en bedrijven te financieren en leende het 114 miljoen uit aan Italiaanse banken.

Minwaarden

De kans dat Italië zijn staatsobligaties niet terugbetaalt is klein. Ook het risico dat lokale besturen hun kredieten niet terugbetalen is wellicht beperkt. De bezorgdheid over Italië heeft wel de koers van de staatsobligaties doen dalen. Als de obligatiekoersen de komende maanden niet herstellen, moet Dexia minstens tijdelijk minwaarden boeken.

De Belgische staat bezit 52,8 procent van de aandelen van Dexia. Als de restbank ooit verliezen boekt in Italië, moet ons land iets meer dan de helft daarvan dragen.

De andere Belgische banken hebben volgens de Nationale Bank een blootstelling van 19 miljard op Italië, waarvan 9 miljard op de overheid. Het risico van 19 miljard vertegenwoordigt minder dan 2 procent van het balanstotaal.

De verzekeraars ten slotte hebben een blootstelling van 8,8 miljard euro. Dat is 3 procent van hun beleggingsportefeuille. Bijna driekwart van de blootstelling bestaat uit staatsobligaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud