Belgische familie Boël casht bij Whatsapp-deal

(foto: CL) ©Photo News

De miljardenovername van Whatsapp door Facebook is ook voor één Belgische partij een financieel uitstekende zaak: Sofina. De holding van de familie Boël belegt al jaren in het investeringsfonds Sequoia Capital. Dat passeerde deze week langs de Whatsapp-kassa.

De oprichters en werknemers van Whatsapp zijn niet de enigen die dollartekens in de ogen kregen na de miljardenovername door Facebook. Ook voor Sequoia Capital, de enige financiële partij aan boord bij WhatsApp, is het jackpottijd. Sequoia investeerde drie jaar geleden 8 miljoen dollar in Whatsapp. Sindsdien legde het nog eens 52 miljoen dollar op tafel. In ruil kreeg het investeringsfonds bijna een vijfde van de start-up in handen. Met de astronomische 19 miljard dollar die Facebook voor Whatsapp op tafel legt, casht Sequoia tussen 3 en 3,5 miljard dollar. Van een rendement gesproken…

Maar Sequoia is niet de enige die van de vruchten geniet. Ook de aandeelhouders van het durfkapitaalfonds krijgen straks een deel van de miljardenkoek. En daar komt Sofina in het spel. Want de holding van de familie Boël is al decennialang een van de trouwe aandeelhouders van Sequoia Capital. ‘De kans dat Sofina ook in het Sequoia-fonds zit dat investeerde in Whatsapp is heel, heel groot’, zegt een bron.

Sequoia bestaat sinds 1972 en investeerde in tientallen start-ups die uitgroeiden tot de grootste internetspelers, waaronder Google (beurswaarde 404 miljard dollar), YouTube (overgenomen door Google voor 1,65 miljard dollar), LinkedIn (beurswaarde 23 miljard dollar), Instagram (overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar) en Yahoo! (beurswaarde 38,3 miljard dollar). In veel van die bedrijven was Sequoia een van de vele geldschieters, maar bij Whatsapp was het de enige financiële partij aan boord.

Bij Sofina wil men geen enkel detail kwijt over de investeringen in de fondsen van Sequoia Capital, maar bevestigt men wel dat Sequoia al jarenlang een bevriende partij is. ‘Het is een van de belangrijkste beheerders van investeringsfondsen waarmee we samenwerken’, zegt een woordvoerder van de Boël-holding.

Sofina belegt ook in tal van andere private-equityfondsen, zoals Bain Capital, Blackstone, Silver Lake en, dichter bij huis, Waterland en Bencis. De investeringsmaatschappij is ook aandeelhouder van traditionele, mature bedrijven als GDF Suez, Colruyt, Deceuninck, enzovoort. Maar de familie Boël richt haar pijlen het jongste jaar via Sofina steeds nadrukkelijker op rechtstreekse investeringen in internetondernemingen.

Begin 2013 stapte Sofina in de Spaanse onlinekledingverkoper Privalia, en kort daarvoor in het Franse Spartoo, een van Europa’s grootste onlineverkopers van schoenen en tassen. Enkele maanden geleden volgde een investering in de onlinewinkel Flipkart, die wel eens omschreven wordt als ‘het Indiase Amazon’.

Begin deze maand was Sofina een van de partijen die deelnamen aan de jongste kapitaalverhoging van de Indiase onlinekledingwinkel Myntra.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud