netto

Beperkte premieverhoging voor hospitalisatieverzekering

De verhoging van de premies voor een hospitalisatie-, tandzorg- en ambulante verzekering is strikt gereglementeerd. ©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Een hospitalisatieverzekering mag volgend jaar 1,63 procent duurder worden. De jaarlijkse indexering gebeurt op basis van de consumptieprijsindex.

Verzekeraars en ziekenfondsen mogen de premies voor individuele hospitalisatieverzekeringen, verzekeringen voor ambulante kosten (medische kosten buiten het ziekenhuis) en aanvullende tandzorgverzekeringen jaarlijks aanpassen aan de stijgende kosten. De indexering kan jaarlijks vanaf Nieuwjaar doorgevoerd worden op basis van de evolutie van ofwel de medische kosten ofwel de consumptieprijsindex.

Schadelast

De medische indexen werden op 1 juli gepubliceerd en bleven onveranderd tegenover vorig jaar. Dat heeft te maken met de coronacrisis: ingrepen werden uitgesteld waardoor de schadelast tijdelijk daalde. Op basis van de evolutie van de medische index kon vorig jaar een waarborg tandzorg nog 8,5 procent en een hospitalisatieverzekering in een tweepersoonskamer 5 procent duurder worden.

Vanaf 1 januari 2022 is alleen een indexatie op basis van de consumptieprijsindex mogelijk. ‘Daarvoor moet de inflatie van juni van het voorgaande jaar gebruikt worden. Voor de indexeringen in 2022 wil dat zeggen dat de premies met 1,63 procent kunnen stijgen’, zegt Ken Van Loon van het statistiekbureau Statbel. Dat plafond geldt voor de premies van een hospitalisatie-, tandzorg- en ambulante verzekering, ongeacht de leeftijd van de verzekerde.

Jaarlijkse vervaldag

Toch betekent dat niet noodzakelijk dat de premie van uw verzekering met dat percentage stijgt. De verzekeraars en de ziekenfondsen kunnen de premies minder laten toenemen of zelfs onveranderd laten. De concurrentie speelt daarbij een rol.

De premieaanpassing kan gebeuren op de jaarlijkse vervaldag van uw contract. ‘In veel gevallen is dat 1 januari 2022’, zegt Van Loon. De indexatiemethode en de modaliteiten ervan staan vermeld op het vervaldagbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud