Beslag op volledige inboedel van topman filmbedrijf Corsan

In de zomer van 2015 werd in Gent de Corsan-film ‘Emperor’ opgenomen. Die is niet uitgekomen. ©BELGA

Er is bewarend beslag gelegd op de volledige inboedel van Paul Breuls, de topman van het Antwerpse filmbedrijf Corsan. Het gaat onder meer over kunstwerken van Hugo Claus.

Er was een tijd dat het Antwerpse Corsan moeiteloos miljoenen euro’s ophaalde bij Vlaamse kmo’s, zelfstandigen en vrije beroepen. Met het belastingvoordeel van de taxshelter en rendementen van minimaal 16 procent was het aanbod om te investeren in Corsans Hollywoodiaanse filmprojecten, met vedetten als Robert De Niro, erg aanlokkelijk.

Maar een jaar geleden viel het doek over het filmbedrijf, nadat filmprojecten geen attesten meer hadden gekregen van de fiscus en zowel de Bijzondere Belastinginspectie als het Antwerpse gerecht een onderzoek had opgestart. Nu rest alleen een put van meer dan 200 miljoen euro. Er zijn meer dan 1.000 gedupeerde investeerders, van dokters en tandartsen tot vastgoedbedrijven en bierbrouwers.

Het gerecht onderzoekt of de loft van de Corsan-topman via Britse postbusvennootschappen en met geld van filminvesteerders is gekocht.

De Tijd vernam dat de schuldeisers, gegroepeerd door advocaat Geert Lenssens en vertegenwoordigd door advocaat Philippe Renier, bewarend beslag hebben gelegd op de inboedel van Corsans topman Breuls en zijn echtgenote. Het gaat over de volledige inhoud van zijn loft op het Antwerpse Eilandje, gaande van tekeningen van schrijver Hugo Claus en nog duurdere kunstwerken, tot zijn relaxzetel, droogkast, tapijt en koffiezet. De gerechtsdeurwaarder moest de politie en een slotenmaker inschakelen om het beslag te leggen.

De schuldeisers besloten tot actie over te gaan nadat ze gelijk hadden gekregen van de Antwerpse beslagrechter. Ze doen dat onder andere omdat de beloofde films niet geproduceerd geraken, de daarvoor opgerichte filmbedrijven geen jaarrekeningen meer indienen en de rechter zelf gewag maakte van grootschalige fraude.

Naar die mogelijke fraude loopt een gerechtelijk onderzoek. Er zijn aanwijzingen dat de loft gekocht is met het geld van de gedupeerde beleggers. De loft is officieel in handen van de Antwerpse vennootschap FGST. Die is in 2006 opgericht door twee Britse postbusvennootschappen, Abutilon en Wildkite. Het gerechtelijk onderzoek moet uitmaken of miljoenen euro’s aan Belgische taxshelterinvesteringen naar die Britse postbusvennootschappen zijn weggesluisd.

In de jongste jaarrekening van de Antwerpse vennootschap FGST staat de loft en de inboedel op ruim 1 miljoen euro gewaardeerd. Sinds 8 juli woont de topman van Corsan officieel in de loft en niet meer in Monaco. Dat was een van de voorwaarden nadat de onderzoeksrechter hem even had aangehouden vlak voor de zomervakantie. Het appartement in Monaco, waar de topman van Corsan samen met zijn echtgenote officieel woonde, bleek een huurappartement. Daar valt dus niets meer te rapen.

Met een put van meer dan 200 miljoen euro rest de beleggers sowieso weinig hoop hun kapitaal terug te zien. Ze hopen dat het gerecht Corsans (meer kapitaalkrachtige) bedrijfsrevisor Mazars mee in het bad trekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud