Advertentie

Betaalbedrijf Klarna neemt voorsprong als Europa's waardevolste fintechbedrijf

Klarna-topman Sebastien Siemiatkowski (rechts) naast Snoop Dogg, die enkele jaren terug als minderheidsaandeelhouder een van de uithangborden van het betaalbedrijf was. ©Klarna

Het Zweedse betaalbedrijf Klarna wordt na een nieuwe kapitaalronde op dik 25 miljard euro geschat. Dat is vijf keer meer dan de waarde die een jaar terug werd gekleefd op de groep, die steeds nadrukkelijker naar de beurs lonkt.

Klarna, dat uitpakt met manieren die klanten de kans geven makkelijker achteraf te betalen bij het online shoppen, gold sowieso al als het waardevolste Europese financiëletechnologiebedrijf in privéhanden. Na een nieuwe kapitaalverhoging neemt het nu nog wat extra voorsprong op de concurrentie.

Het Zweedse betaalbedrijf haalt 1 miljard dollar (ongeveer 820 miljoen euro) op bij bestaande en nieuwe investeerders, die bij die operatie een prijskaartje van 31 miljard dollar of ruim 25 miljard euro kleven op de groep. Onder de investeerders zitten bekende namen zoals de Californische techinvesteerder Suquoia Capital, waarmee de Belgische holding Sofina geregeld samenwerkt. Ook het Singaporese staatsfonds GIC en de vermogensgigant BlackRock zitten mee aan boord bij Klarna.

De succesvolle nieuwe kapitaalronde en de torenhoge waardering zetten nog eens in de verf hoe hip betaaltechnologie dezer dagen is bij investeerders.

De succesvolle nieuwe kapitaalronde - volgens Klarna was de vraag vier keer groter dan het aanbod - en de torenhoge waardering zetten nog eens in de verf hoe hip betaaltechnologie dezer dagen is bij investeerders. Ondernemingen die zich achter de schermen toeleggen op het verwerken van betaalverkeer hadden lange tijd een saai imago.

Opmars zonder einde

Maar door de boom van de e-commerce, die tijdens de coronacrisis nog een extra duw in de rug heeft gekregen, winnen de onlinebetaalverwerkers steeds meer aan belang. Bedrijven zoals Adyen, Checkout en dus ook Klarna stegen de voorbije maanden exponentieel in waarde en er lijkt voorlopig geen einde te komen aan hun opmars.

136 miljoen
verlies
Ondanks de sterke groei ging Klarna vorig jaar voor bijna 136 miljoen euro in het rood.

Klarna gebruikt het extra kapitaal vooral om verder te kunnen groeien en zo snel mogelijk voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten en om overnames te doen. Net om die groei verder te kunnen financieren sluit CEO Sebastien Siemiatkowski niet uit dat Klarna binnenkort naar de beurs trekt.

Rode cijfers

Klarna maakte het afgelopen jaar opnieuw een sterke groei door. De omzet steeg met 37 procent naar omgerekend net geen miljard euro. Maar die groei levert vooralsnog geen winst op. Door de torenhoge investeringen en de oplopende verliezen op kredieten aan klanten ging het bedrijf, dat in 2005 werd opgericht, vorig jaar voor 135,7 miljoen euro in het rood.

Klarna is sinds juni ook actief in België. Midden januari klonk het dat ongeveer 470.000 consumenten hier al gebruik hebben gemaakt van de diensten van Klarna bij het online winkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud