BHF Kleinwort Benson boekt kleiner bedrijfsverlies

Leonhard Fischer, de CEO van BHF Kleinwort Benson ©Wim Kempenaers (WKB)

De financiëledienstengroep die vroeger als RHJ International door het leven ging, heeft afgelopen jaar de kosten verder gedrukt maar blijft operationeel in het rood. Ten laatste in 2017 zou er winst moeten zijn.

2014 was een belangrijk jaar voor BHF Kleinwort Benson waarin de transformatie naar een zuivere financiëledienstengroep, met de nadruk op private bank, werd versneld. In maart 2014 nam de groep de Duitse BHF-Bank over en recent werd de naam gewijzigd van RHJ International in BHF Kleinwort Benson (BHFKB). Daarmee wordt de omvorming van een holding met belangen in (Japanse) industriële bedrijven naar een Europese vermogensbeheerder ook duidelijk gemaakt in de naam.

In 2014 steeg het totale vermogen onder beheer met 9,4 procent tot 54,2 miljard euro. De rendabiliteit verbeterde ook, maar onvoldoende om al zwarte cijfers op te leveren. Het aangepaste bedrijfsresultaat strandde op -23,4 miljoen euro. Dat is 18,8 miljoen minder dan in 2013 (42,4 miljoen), maar nog steeds een stevig verlies. Wordt ook rekening gehouden met uitzonderlijke elementen, dan bedraagt het operationeel verlies 42,7 miljoen euro.

BHFKB is volop bezig met een kostenreductieprogramma. Bij de overname van BHF-Bank was de doelstelling geformuleerd om de operationele uitgaven met 20 miljoen euro te drukken en daarvan is al 17 miljoen gerealiseerd. BHFKB bouwde ook zijn personeelsbestand aanzienlijk af tijdens het voorbije jaar. Het aantal voltijdse equivalenten daalde met 4,3 procent bij BHF-Bank en met 5,3 procent bij Kleinwort Benson. Een andere zware kostenpost blijkt het kantoor in Londen te zijn, maar ook hier is BHFKB maatregelen aan het nemen, met name door nog meer onder te verhuren. De vereenvoudiging van de groepsstructuur die aan de gang is, zou zich in de loop van 2015 eveneens in lagere kosten moeten vertalen.

Het nettoresultaat van BHFKB ziet er veel beter uit – er is 71,6 miljoen euro winst tegen een verlies van 66,4 miljoen in 2013 - maar dat is volledig te danken aan een negatieve goodwill van 131,4 miljoen euro die verband houdt met de overname van BHF-Bank.

De door Leonhard Fischer geleide groep formuleert geen becijferde prognose voor 2015, maar zegt te blijven focussen op een verdere verbetering van de operationele resultaten om zo de doelstellingen voor 2017 te bereiken. Die houden kostenbesparingen van meer dan 20 miljoen euro en een operationele winst van meer dan 60 miljoen euro in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud