Advertentie
Advertentie

Bijkomend onderzoek in Fortis-dossier

(Foto Belga)

De kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep van Brussel heeft donderdag beslist dat er bijkomend onderzoek moet worden verricht in het Fortis-strafdossier. De kamer fluit daarmee de onderzoeksrechter terug. Door het arrest zal de zaak-Fortis langer aanslepen.

Het Fortis-strafdossier, dat draait rond de vraag of de vroegere leiding van het uit elkaar gespatte concern de aandeelhouders misleid heeft, zit volop in de fase van de procedureslagen. 

Voor de eerste zitting van de raadkamer vroegen alle zeven de beklaagden, met uitzondering van Jean-Paul Votron, en een groep gedupeerde aandeelhouders bijgestaan door advocaat Laurent Arnauts bijkomende onderzoeksdaden te verrichten. Maar onderzoeksrechter Jeroen Burm wees die verzoeken grotendeels af.

Daarop gingen de partijen tegen die beslissing in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling. De kamer had nu blijkbaar wel oren naar de meeste vragen om extra onderzoeksdaden. Vijf van de zeven partijen die er vroegen bevestigden donderdag aan De Tijd dat de kamer hen geheel of gedeeltelijk volgde en blijkbaar is dat ook voor de anderen het geval.

Dat betekent dat het allicht maanden langer zal duren voor de raadkamer zich kan uitspreken over de eventuele verwijzing van de beklaagden, onder wie naast Votron onder meer ex-voorzitter Maurice Lippens, naar de strafrechter.

'Ik ben zeer tevreden', reageerde advocaat Dominique Blommaert van ex-Fortis-topper Herman Verwilst. 'De publieke opinie ging ervan uit dat de beklaagden sowieso van tevoren schuldig zijn. Met de beslissing van het hof van beroep stopt dat. Er moet een onderzoek komen dat een onderzoek is. Dat het dossier nu langer zal duren is geen argument. De beklaagden hebben ook hun rechten. Niet alles moet wijken voor gedupeerde beleggers. De zaak is ernstig genoeg om te onderzoeken.”

Ritzege

Arnauts, die ook de meeste van zijn verzoeken ingewilligd zag, heeft het over 'een ritzege voor de Fortis-aandeelhouders'. Arnauts vertegenwoordigt meer dan 1.300 aandeelhouders. Hij wil dat beslag wordt gelegd op een aantal documenten om ze te voegen bij het strafdossier. Het gaat onder meer om de volledige geschreven communicatie tussen Fortis (nu Ageas) en Fortis Bank (nu BNP Paribas Fortis) enerzijds, en anderzijds de CBFA (nu FSMA) en de revisoren KPMG en PWC.

Hij wil zo 'sommige beweringen kunnen verifiëren als zou de politiek van ex-Fortis 'gedekt' geweest zijn door de toenmalige CBFA en/of de bedrijfsrevisoren'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud