Advertentie

Bitcoins delven, een vuile business

©REUTERS

Hoe populairder de bitcoin, hoe monstrueuzer het energieverbruik. En dan gebruikt China, het centrum van bitcoindelvers en -transacties, ook nog eens veel elektriciteit uit vervuilende steenkoolcentrales. Aan een energiezuinige bitcoin wordt gewerkt, maar die is niet voor meteen.

Dat het delven van en transacties uitvoeren met cryptomunten in het algemeen en bitcoins in het bijzonder gepaard gaat met een torenhoog energieverbruik, gold de voorbije jaren nauwelijks als een probleem. De Amerikaanse divisie van de milieuorganisatie Greenpeace accepteerde sinds 2014 zelfs giften in bitcoin.

Het was Elon Musk die vorige week het energieverbruik van de bitcoin van een bijzaak tot een hoofdzaak promoveerde. De man, wiens autobouwer Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins aanhoudt, stelde dat cryptomunten een veelbelovende toekomst hebben maar ‘dat mag niet ten koste gaan van een te grote aanslag op het milieu’. Een Tesla afrekenen in bitcoin - zoals hij eerder beloofd had - gaat daarom toch niet door.

Daarmee wees Musk niet alleen op het grote energieverbruik dat gepaard gaat met het delven van nieuwe bitcoins en doen van transacties met de digitale munt. Maar ook op het feit dat het merendeel van de bitcoins nog met stroom uit fossiele brandstoffen wordt gewonnen.

Musk zette zo de schijnwerpers op het energie- en klimaat-effect van bitcoin en maakte daarmee meer indruk dan bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank die eerder al had gewaarschuwd voor ‘de exorbitante ecologische voetafdruk van cryptomunten’ en dat kwalificeerde als ‘een reden tot zorg’ Maar de tweet van Musk was in ieder geval voor Greenpeace de druppel die de emmer deed overlopen: de optie om in bitcoins te doneren is inmiddels geschrapt.

Bitcoins worden ‘gedolven’ door computers extreem complexe puzzels te laten oplossen. Die servers zijn, net als de datacentra van bijvoorbeeld Google in Saint-Ghislain, zeer energie-intensief. In de eerste plaats om de computers op volle kracht te laten draaien en vervolgens om die computers voldoende de koelen.

Chronisch verdeeld

De stijgende koers van de bitcoin in de afgelopen maanden heeft de energieconsumptie alleen maar aangewakkerd. Aangemoedigd door die evolutie vinden steeds meer mensen en bedrijven het aantrekkelijk bitcoins te gaan minen. De kosten die daarmee gepaard gaan, zoals het gebruik van servers en de bijbehorende energie, mogen hoger zijn als de koers van de gedolven bitcoins hoger is.

Er wordt gesleuteld aan zuinigere versies van de bitcoin, maar eenvoudig is dat niet.

Enkele bitcoinevangelisten, onder wie de ondernemer Jack Dorsey (Twitter, Square) en de investeerder Cathie Wood (Ark Investment), zien daar net een voordeel in. De stijgende vraag naar energie voor het minen van cryptomunten kan voor investeerders in groene energie een afnamegarantie betekenen.

Nu twijfelen geldschieters voor zonnepanelen of windmolenparken vaak nog, omdat ze er niet zeker van zijn dat ze altijd een goede prijs krijgen voor hun op min of meer willekeurige tijdstippen geproduceerde stroom. Cryptominers kunnen die afnamegarantie wel bieden: volgens Dorsey en Wood is het genoeg om de duurzame transitie nog extra vaart te geven.

Er wordt gesleuteld aan zuinigere versies van de bitcoin, maar eenvoudig is dat niet. De bitcoinblockchain kan minder energie-intensief worden gemaakt, maar dan moeten de basisprincipes worden veranderd en moet iedereen die bitcoins delft of transacties mogelijk maakt meedoen. Dat is volgens deskundigen in de chronisch verdeelde bitcoingemeenschap een illusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud