BNP Paribas aast op Chinees belang

(Foto: AFP) ©AFP

De Franse bankgroep BNP Paribas, die de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, hoort tot het half dozijn bieders dat belangstelling heeft voor een participatie in de Chinese staatsbank Postal Savings Bank of China (PSBC). Dat meldt het persbureau Reuters op basis van bronnen dicht bij het dossier.

De Postal Savings Bank of China is een mastodont met 470 miljoen klanten, 40.000 agentschappen en activa ten belope van 892 miljard dollar. Gerekend in agentschappen is het de grootste bank van China. Ter vergelijking: ICBC, de grootste bank van het Aziatische land naar activa, telt ruim 17.000 agentschappen en 465 miljoen klanten.

De Chinese postbank maakt zich volgens Chinese media op om volgend jaar naar de beurs te trekken en kan daarbij zo'n 25 miljard dollar ophalen. Als voorbereidende stap, zoals wel vaker gebeurt bij dergelijke operaties, wordt het kapitaal van de bank opengesteld voor nieuwe investeerders. Dat maakt het makkelijker een waardering te plakken op het bedrijf als het naar de beurs gaat. Bovendien wekt de aanwezigheid van een externe partij in het kapitaal vertrouwen bij andere beleggers en kan het management bijleren van een nieuwe partner.

Er staat tot 10 procent van PSBC in de etalage, maar mogelijk wordt het nog meer. De biedingen dienden vorige week te worden ingediend. Volgens Reuters is er een half dozijn kandidaten, waaronder behalve BNP Paribas ook het Zwitserse UBS en de Singaporese staatsholding Temasek. Het belang is op zijn minst 3 miljard dollar waard.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud