Advertentie
Advertentie

BNP Paribas boekt hoogste winst in drie jaar

©REUTERS

De Franse bankgroep BNP Paribas, waarvan de Belgische staat de grootste aandeelhouder is, heeft in de periode april-juni de hoogste kwartaalwinst geboekt in ruim drie jaar. Het cijfer kwam uit op bijna 2,6 miljard euro, aanzienlijk meer dan de door analisten voorspelde 1,9 miljard.

Dat is een groot verschil met een jaar eerder toen BNP Paribas een verlies neerzette van 4,2 miljard euro als gevolg van de Amerikaanse monsterboete voor het schenden van VS-embargo's tegen bepaalde landen. Het is de hoogste winst sinds het eerste kwartaal van 2012, toen er onder de streep 2,9 miljard euro overbleef.

De winst werd vorig kwartaal onder meer gedreven door een groei van de marktactiviteiten in de zakenbankpoot - geholpen door het lagerentebeleid van de centrale banken - en een uitzonderlijke opbrengst van 420 miljoen euro uit de verkoop van een belang in vastgoedgroep Klépierre. De zakenbankdivisie van BNP Paribas boekte een brutowinst van 1 miljard euro (+26%), een stuk meer dan de 828 miljoen euro die analisten verwacht hadden.

Maar ook zonder uitzonderlijke elementen ging de nettogroepswinst er stevig op vooruit: +12,3 procent tot 2,3 miljard euro. De opbrengsten deden het eveneens beter dan verwacht. Ze namen 16 procent toe tot 11,1 miljard euro tegen 9,6 miljard een jaar eerder. Door Bloomberg geraadpleegde analisten hadden hier 10,5 miljard voorspeld. BNP Paribas profiteert hier onder meer van de vorig jaar overgenomen activiteiten zoals de Poolse bank BGZ. Donderdag kwam BNP Paribas nog in het nieuws met de inlijving van het Indiase beurshuis Sharekhan, een van de grootste brokers in India.

België

Een minpunt is dat de opbrengsten van de retailactiviteiten in de vier kernmarkten (Frankrijk, België, Luxemburg en Italië) de laagste groei kenden van de divisies van de groep. Er was slechts een stijging van 2,7 procent tot 4 miljard euro. België sprong er echter uit met een aanwas van 8,4 procent tegenover het tweede kwartaal van 2014. De brutowinst sprong zelfs 38 procent hoger om te landen op 312 miljoen euro, een gevolg van de gestegen inkomsten, stabiele kosten en een forse daling van de provisies voor slechte leningen. In ons land werden meer leningen toegekend en ook de deposito's namen toe, die laatste zelfs bijna tot 110 miljard euro. 'Een zeer goede operationele prestatie', staat in het puntenboekje van Parijs voor Brussel.

De forse winst verbeterde ook de kapitaalratio's van de groep. Zo ging het naar de nieuwe Basel III-bankregels gemeten kernkapitaal er 30 basispunten op vooruit naar 10,6 procent van het eigen vermogen.

BNP Paribas is voor iets meer dan 10 procent in handen van de Belgische staat. Het is ook de moeder van BNP Paribas Fortis, de grootste bank in ons land. De Belgische cijfers van de groep komen niet overeen met de resultaten van BNP Paribas Fortis. Die komen er pas over een maand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud