Advertentie
Advertentie

BNP Paribas boekt meer winst dan verwacht

David Goffin in actie. BNP Paribas is ook bekend als tennissponsor. ©BELGA

De Franse bankreus BNP Paribas heeft over het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,83 miljard euro. Dat is 14,5 procent meer dan een jaar eerder en ook meer dan analisten hadden verwacht. België levert opnieuw een stevige bijdrage.

De resultaten van BNP Paribas zijn van belang voor ons land omdat de Belgische staat met ruim 10 procent de grootste aandeelhouder is van het financiële concern. BNP Paribas is bovendien de moeder van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van ons land.

De groep zegt vorig kwartaal geprofiteerd te hebben van de 'progressieve herneming van de groei in Europa' zonder te veel geleden te hebben van de volatiliteit op de markten. Ook de overnames in onder meer Polen en Duitsland droegen bij tot de cijfers. Dat is merkbaar in de inkomsten die er 8,5 procent op vooruitgingen tot 10,35 miljard euro.

Daarnaast kon BNP Paribas ook profiteren van gunstige wisselkoersen, minder uitzonderlijke lasten en een goede kostenbeheersing. Tegen constante wisselkoersen en zonder het effect van acquisities zouden de inkomsten er 1,7 procent op vooruit gegaan zijn. En zonder eenmalige elementen stijgt de winst maar met 4,3 procent. Inclusief die elementen was er dus een overschot van 1,83 miljard, waar door Bloomberg ondervraagde analisten gemikt hadden op 1,7 miljard. 

België

De drie grote takken van de groep - thuismarkten, internationale financiële diensten en de zakenbank - zagen de inkomsten stijgen. Maar bij de thuismarkten, waaronder België valt, was er slechts een groei van 0,8 procent. Die is voor een groot stuk op rekening van de retailactiviteiten in België te schrijven, want Frankrijk en Italië zagen de inkomsten dalen. Die retailactiviteiten vormen de bulk van BNP Paribas Fortis, maar geven geen geconsolideerd beeld.

In ons land gingen de inkomsten er 4 procent op vooruit tot 880 miljoen euro, vooral als gevolg van hogere intrestinkomsten. Die namen dan weer toe door het standhouden van de marges en door de hogere volumes. De deposito's piekten zelfs op 110 miljard euro, hoofdzakelijk omdat er meer geld op de zichtrekeningen staat. Ook bij de kredieten was er een groei in België (+4,3 procent naar 91,9 miljard euro). 

BNP Paribas Fortis kon de brutokwartaalwinst zelfs opkrikken met een kwart tot 285 miljoen euro. Dat komt door een combinatie van hogere inkomsten, zo goed als stabiele kosten en een positief effect bij de risicoprovisies, waar er een terugname was.     

Zakenbank

De zakenbankdivisie van BNP Paribas (CIB of Corporate and Institutional Banking) zag de inkomsten wel stijgen, ondanks de volatiele markten. Vooral de aandelenhandel boerde goed. Maar de brutowinst zakte met ruim een vijfde door oplopende kosten, vooral nog als gevolg van de monsterboete van vorig jaar in de VS. Dit jaar alleen al werden maar liefst 622 mensen aangeworven voor de afdeling compliance, die erop moet toezien dat BNP Paribas de regels volgt. 

Waar andere banken met een belangrijke zakenbankpoot, zoals pas nog Deutsche Bank, hun activiteiten omgooien of terugschroeven door onder meer de zwaardere vereisten van de toezichthouders, staan er bij BNP Paribas geen grote verschuivingen op stapel. Wel wordt er voor begin volgend jaar een reorganisatie- en moderniseringsplan verwacht, waardoor er volgens de vakbonden een vijfde van de banen verloren zou kunnen gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud