Advertentie
Advertentie

BNP Paribas schikt in zaak wisselkoersfraude

©Bloomberg

De Franse bank BNP Paribas, die de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, heeft samen met acht andere financiële instellingen een dading van meer dan 2 miljard dollar gesloten met beleggers in het dossier van de wisselkoersfraude in de sector. Dat hebben de advocaten die de belangen van de Amerikaanse beleggers behartigen laten weten.

De financiële sector wordt al geruime tijd beheerst door schandalen. De voorbije maanden is er vooral veel aandacht voor de manipulatie van de Libor-rentetarieven door de banken en van de wisselkoersen, telkens met de bedoeling er winst uit te puren.

In die laatste zaak hebben nu negen banken uit Europa (BNP Paribas, Barclays, Royal Bank of Scotland, HSBC en UBS) en de VS (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en JPMorgan) een schikking getroffen met institutionele beleggers zoals pensioen- en hefboomfondsen, meldt onder meer het advocatenkantoor Hausfeld. De schikking houdt twee elementen in: de betaling van meer dan 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) en samenwerking met de klagers om hun rechtszaak voort te zetten tegen de banken die (nog) niet willen schikken. Dat zijn er nog eens zeven, waaronder Deutsche Bank, Crédit Suisse en Société Générale. Hier gaat het om verliezen voor Europese en Aziatische beleggers.

Welke bank hoeveel betaalt is niet tot in alle details bekend, al zijn de voorbije weken wel al diverse bedragen uitgelekt en aangekondigd. Zo is er voor BNP Paribas sprake van ongeveer 100 miljoen dollar, peanuts in vergelijking met de miljarden die de Franse groep vorig jaar diende op te hoesten wegens het overtreden van Amerikaanse handelsembargo's. Andere banken leggen meerdere honderden miljoenen op tafel.

De schikking staat los van de gerechtelijke dossiers die in diverse landen - vooral de VS en Groot-Brittannië - geopend werden tegen de frauderende banken. Daarbij is al sprake van zo'n 10 miljard dollar aan boetes.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud