Advertentie
Advertentie

BNP Paribas wordt grootste aandeelhouder van Ageas

In een eerste reactie zegt Ageas 'verheugd te zijn' met de komst van BNP Paribas als investeerder. ©Photo News

De Franse bankreus neemt het belang van de Chinese aandeelhouder Fosun over in Ageas, de Belgische groep boven de verzekeraar AG Insurance. BNP Paribas wordt door de deal van zo'n 730 miljoen euro de grootste aandeelhouder van het voormalige Fortis.

BNP Paribas koopt een belang van 9 procent over dat het Chinese conglomeraat Fosun aanhield in Ageas . Daarmee worden de Fransen de grootste aandeelhouder van de verzekeraar. De deal gebeurt in twee stappen: BNP's verzekeringstak Cardif koopt onmiddellijk 4,8 procent van Ageas, de rest volgt na de goedkeuring van de deal door de toezichthouders.

De essentie
  • BNP Paribas wordt de grootste aandeelhouder van verzekeraar Ageas door 9 procent over te kopen van het Chinese conglomeraat Fosun.
  • Met de transactie is circa 730 miljoen euro gemoeid.
  • BNP Paribas vergroot zo zijn gewicht bij AG Insurance, de grootste verzekeraar van het land. Via BNP Paribas Fortis bezit het ook de grootste bank van België.
Advertentie

BNP Paribas werd al een maand geleden getipt als potentiële investeerder in Ageas. Fosun zit in financieel moeilijk vaarwater en onderzocht al een tijd een exit uit de Belgische verzekeringsgroep. De Chinese groep vangt zo'n 730 miljoen euro voor haar pakket aandelen, staat in een persbericht van BNP Paribas over de deal.

Hereniging

Door de deal worden de hoofdactoren van het Fortis-dossier herenigd. De Belgische staat verkocht in 2009 de Fortis Bank (nu BNP Paribas Fortis) aan BNP Paribas tegen cash en aandelen van de Franse bankgroep. Die legde ook de hand op een belang van 25 procent (plus één aandeel) in AG Insurance, de Belgische verzekeringstak van Ageas.

BNP Paribas heeft dat laatste belang nog steeds in handen en zal voortaan dus op twee niveaus van de Ageas-groep aanwezig zijn: in Ageas (circa 9%) en in AG Insurance (25%). Het zegt dat de deal met Fosun niets verandert aan de strategische samenwerking met AG Insurance. De twee hebben daar een langlopend distributieakkoord over.

Meer gewicht

Door de transactie vergroot BNP Paribas zijn gewicht in de Belgische financiële sector. Het is niet alleen de eigenaar van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, en voor een kwart van AG Insurance, de grootste verzekeraar. Via Ageas breiden de Fransen nu ook hun invloed bij AG Insurance uit. BNP Paribas is hoofdzakelijk een bank, een van de grootste van Europa. Maar via BNP Paribas Cardif is het concern ook in tientallen landen actief als verzekeraar. De verzekeringssector is dus bekend terrein.

De Belgische staat stapte ruim twee jaar geleden in Ageas, om de groep te helpen verankeren in België. Dat hij nu niet toeslaat, wil zeggen dat de federale overheid niet in de race zat voor het Fosun-belang of achter het net viste.

In een eerste reactie zegt Ageas 'verheugd te zijn' met de komst van BNP Paribas als investeerder. De groep zegt later met meer details naar buiten te komen over het gewijzigde aandeelhouderschap. Op de website van de verzekeraar staat de vermogensbeheerder BlackRock vermeld als tweede grootste aandeelhouder (6,59%), de Belgische staat bezit 6,4 procent van de Ageas-aandelen. België is ook aandeelhouder van BNP Paribas zelf (5,5%). BlackRock is ook bij de Franse bankreus aan boord (6,9%).

Verankering

De Belgische staat stapte ruim twee jaar geleden in Ageas, om de groep te helpen verankeren in België. Dat hij nu niet toeslaat, wil zeggen dat de federale overheid niet in de race zat voor het Fosun-belang of achter het net viste. Fosun had overigens een participatie van 10,01 procent in Ageas. Zondag is echter sprake van 9 procent.

Het verschil zit mogelijk in het indirecte belang van Fosun in Ageas van 1,08 procent via de Portugese verzekeraar Fidelidade, toch op basis van een transparantiemelding uit 2021. Dat kan betekenen dat Fosun een klein stukje van Ageas tot nader order houdt. Pas als het Chinese conglomeraat, dat in ons land eerder de diamantkeurder IGI verkocht, een nieuwe transparantiemelding vrijgeeft, komt daar wellicht duidelijkheid over.

In een mededeling aan de beurs van Hongkong geeft Fosun als redenen voor de verkoop onder meer 'de stroomlijning van zijn portefeuille' en de 'verbetering van zijn financiële performantie'.

Ageas heeft er al een paar turbulente weken op zitten. In maart probeerde het nog zijn Britse concurrent Direct Line over te nemen met een miljardenbod. Maar na twee mislukte pogingen gooide de Belgische verzekeraar de handdoek in de ring.

Twee nieuwe Ageas-bestuurders

De raad van bestuur van Ageas draagt Xavier de Walque en Françoise Lefèvre - ooit de advocate van Ageas en diens voorganger Fortis - voor als bestuurder. Dat staat te lezen in de oproeping voor de algemene vergadering van de verzekeraar.

De Walque is financieel directeur bij de Brusselse investeringsmaatschappij Cobepa. Hij zetelt al in de raad van bestuur van AG Insurance, de Belgische verzekeringstak van Ageas. De financiële expert was tussen 2001 en 2011 actief bij Dexia, waar hij onder meer tussen 2009 en 2011 financieel directeur was van Dexia Bank (het huidige Belfius). Hij zetelde toen ook in de raad van bestuur van Dexia Insurance Belgium. Ter herinnering: Cobepa weekte zich twee decennia geleden los van BNP Paribas.

Lefèvre adviseerde Ageas als advocate, ook toen de groep nog Fortis heette. Ze wordt beschouwd als een van de grootste arbitrage-experten in België. Van 2007 tot 2010 was ze wereldwijd hoofd van de dispuutpraktijk bij Linklaters. In 2016 werd ze voorzitter van de wereldwijde internationale arbitragepraktijk van het advocatenkantoor. Ze ging in 2021 met pensioen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.