Advertentie

'BNP Paribas-voorzitter Prot heeft ontslag ingediend'

Baudouin Prot, voorzitter van BNP Paribas ©Bloomberg

Baudouin Prot, voorzitter van de Franse bankgroep BNP Paribas, heeft zijn raad van bestuur laten weten dat hij opstapt. Dat meldt de Wall Street Journal op gezag van een anonieme bron, en ook de Financial Times brengt het nieuws. Prot betaalt zo de hoogste prijs voor de megaboete waar BNP Paribas tegenaan liep in de VS.

Prot zou op 1 december afzwaaien en baan ruimen voor Jean Lemierre. Die voormalig directeur van de Franse schatkist en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling is een naaste adviseur van Prot. In Franse media wordt al lang beweerd dat Lemierre de troonopvolger is van Prot.

De raad van bestuur komt op 26 september bij elkaar. Intussen lijkt het bijna onvermijdelijk dat daar het vertrek van Prot zal bevestigd worden. Maandag brachten verschillende Franse media al berichten in die zin.

Vandaag is Prot voorzitter van de Franse grootbank. Maar zijn positie begon te wankelen vanwege zijn bewind als ceo tussen 2003 en 2011. In die periode, en dus onder het bewind van Prot, bezondigde BNP Paribas zich in de VS aan de schending van Amerikaanse sancties door te handelen met 'schurkenstaten' zoals Soedan en Iran. Dat kwam de bank finaal op een monsterboete van 8,9 miljard dollar te staan.

Volgens de informatie van de Wall Street Journal zou Prot niet onder druk gezet zijn geweest om op te stappen, maar nam hij de beslissing vrijwillig. Prot, 63 jaar oud, zou uitgeput zijn na jaren van crisisbeheer, wat hij overigens vrij succesvol deed. En gezien het feit dat BNP Paribas schuld bekende over de Amerikaanse aantijgingen, vindt Prot dat zelf opstappen het 'meest eervolle' was wat hij kon doen.

'Hij is een erg nobele persoon, die alles wat fout liep als zijn fout zag, en alles wat goed ging het succes van het team beschouwde', klinkt het nog bij een niet nader genoemde vriend van Prot in de Financial Times.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud