Boekhouder kan ook verzekeringsmakelaar zijn, oordeelt Europees Hof

Boekhouders mogen van Europa ook verzekeringen verkopen, als dat hun onafhankelijkheid niet in het gedrang brengt. ©Photo News

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg verwerpt het Belgische cumulverbod voor boekhouders om ook actief te zijn als verzekerings- of vastgoedmakelaar.

Het Hof velde dinsdag een arrest in een zaak die de Europese Commissie had aangespannen tegen de Belgische staat. De Commissie vocht het Belgische verbod aan voor erkende boekhouders om ook actief te zijn als verzekeringsmakelaar, vastgoedmakelaar of in bank- en financiële activiteiten.

Het Hof volgt de redenering van de Commissie dat een algemeen verbod te ver gaat. België wilde met het verbod verzekeren dat boekhouders zich onafhankelijk opstellen tegenover hun klanten, en hen dus geen andere producten proberen te verkopen waarbij ze zelf financieel voordeel hebben.

De Commissie voerde aan dat ook andere middelen kunnen worden gebruikt om de onafhankelijkheid van boekhouders te waarborgen, zoals interne controleprocedures. Het Hof volgt die stelling. België heeft volgens de hoogste Europese rechtbank niet aangetoond waarom een algemeen verbod de enige manier is om het doel van onpartijdigheid te verwezenlijken.

De advocaat-generaal van het Hof had afgelopen oktober al een advies in dezelfde zin uitgebracht, dat het Hof dus volgt.

Het Belgische cumulverbod was aanvankelijk nog breder, maar de regels werden in 2017 versoepeld. Belgische boekhouders mogen sindsdien wel landbouw-, ambachts- en handelsactiviteiten uitoefenen mits een voorafgaande toelatingsprocedure. Over die gewijzigde regels doet het Hof geen uitspraak, maar het zegt wel dat de regeling van voor 2017 in strijd was met het EU-recht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud