Boeren kunnen zich verzekeren tegen effecten klimaatverandering

De droogte zorgde in 2018 voor 70 miljoen euro schade bij de boeren. ©HH

Vanaf volgend jaar kunnen boeren zich bij 5 verzekeraars indekken voor schade aan gewassen door droogte, storm, hagel, ijs of aanhoudende regen. De tussenkomst van het rampenfonds wordt afgebouwd.

Mislukte appeloogsten wanneer nachtvorst de bloesems beschadigt, lagere aardappeloogsten door droogte of minder graanopbrengsten door zware regenval. Ongunstige weersomstandigheden kunnen op zeer korte tijd het jaar van een landbouwer kraken. Door de droogte tijdens de zomer van 2018 leden de Belgische boeren 70 miljoen euro schade. 

Tot voor kort konden boeren rekenen op een schadevergoeding uit het Vlaams rampenfonds, op voorwaarde dat de natuurramp officieel erkend werd. Vanaf volgend jaar wordt de taak min of meer uitbesteed aan de privé-sector. Vijf verzekeraars hebben er erkenning gekregen voor een brede weersverzekering, meldt het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Het gaat om KBC, de huisbankier en verzekeraar van veel Vlaamse landbouwers, en vier buitenlandse spelers. AG Insurance (Ageas) zal producten van het Nederlandse Hagelunie verdelen. Het Roeselaarse Nuytten verzekeringen biedt exclusief de polis van het Japans-Britse Amlin, dat zijn Brexit-hub in Brussel vestigde. De twee overige spelers zijn Nederlandse en Duitse onderlinge verzekeraars: Agriver en Vereinigte Hagel. 

Moeilijk

De markt voor weersverzekeringen kwam in ons land moeilijk van de grond. Verzekeraars vonden dat boeren niet bereid waren om de nodige premies te betalen.

Dat zal nu wel veranderen. Boeren kunnen de eerste jaren tot 65 procent van de premie van een erkende brede weersverzekering terugkrijgen via een subsidie. En als ze de komende jaren nog beroep willen doen op het rampenfonds, moeten ze sowieso minstens 25 procent van hun bedrijfsareaal laten verzekeren.

Vanaf 2025 zijn de boeren volledig aangewezen op een brede weersverzekering omdat er dan geen vergoedingen uit het rampenfonds meer komen. Omdat landbouwrampen en extreem weer steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering, zijn het bijna geen uitzonderlijke situaties meer.  'Al zal voor echt grote rampen, een grote aardbeving of een gigantische overstroming het rampenfonds wel nog tussenkomen', zegt woordvoerder Vanessa Saenen van de Boerenbond. 

Bij de Boerenbond spreekt men van een interessant pilootproject. 'Het is iets nieuw voor de landbouwsector. In Nederland bestaat dat al veel langer', zegt Saenen. Wat als blijkt dat de premies te hoog zijn? 'De overheid neemt nu een belangrijke rol op. We zullen na enkele jaren moeten evalueren of de verzekering betaalbaar blijft voor de boeren.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud