Boerenjaar voor Boël-holding Sofina

Harold Boël, de CEO van Sofina. ©Thomas De Boever

De waarde van Sofina dikte over het afgelopen boekjaar met bijna 1 miljard aan. Dat blijkt uit de jongste nieuwsbrief van de holding van de familie Boël. Die investeerde in de tweede jaarhelft opmerkelijk vaak in China.

Dat Sofina een sterk 2018 achter de rug heeft, blijkt uit de evolutie van het eigen vermogen - de collectieve spaarpot van de aandeelhouders. Die dikte tussen eind 2017 en eind vorig jaar met ongeveer 900 miljoen aan, van 5,66 miljard tot 6,56 miljard euro (+16%). Eind 2017 was de portefeuille van Sofina 168 euro per aandeel waard, op 30 juni was dat 183 euro en eind vorig jaar 195 euro.

Ter vergelijking: de Bel20-index daalde over 2018 met 18,5 procent. Inclusief nettodividenden bedroeg de daling 16,2 procent, op een haar na het spiegelbeeld van Sofina. 

China

Uit de nieuwsbrief blijkt voorts dat Sofina   in de tweede jaarhelft in drie Chinese bedrijven stapte: de producent van endoscopie-materiaal Aohua, de horlogeketen Xinyu en het online-leerplatform Zhangmen. Het beursgenoteerde investeringsvehikel van de familie Boël laat niet weten hoeveel het in die ondernemingen investeerde. In de tweede jaarhelft stak Sofina ook geld in Clover Health, een Amerikaanse zorgverzekeraar, en in de Franse software-ontwikkelaar Wynd.

Sofina rept daarentegen met geen woord over de Indiase leerapp Byju's. Dat bedrijf haalde eind vorig jaar via een megakapitaalronde 400 miljoen dollar op. Verlinvest, het vehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch, kocht geen aandelen bij en verkocht er evenmin. Hoe Sofina zich opstelde, is niet bekend. Sofina bezit 10 procent van Byju's.

De posities van Sofina in het satellietbedrijf SES Global en in de retailer Colruyt - waarvan het een historische aandeelhouder is - werden in de tweede jaarhelft afgebouwd. Het aantal Corluyt-aandelen in handen van Sofina daalde vorig jaar van 7,78 miljoen naar 7,51 miljoen of 5,23 procent van het totaal. 

A4-velletjes

Sofina, een van de meest discrete bedrijven op de Brusselse beurs, verzond begin vorig jaar voor het eerst een nieuwsbrief. Op twee A4-velletjes gaf CEO Harold Boël alle essentiële informatie over het boekjaar, informatie waar de zwijgzame holding anders tot diep in de lente en de publicatie van het jaarverslag mee talmde. In juli volgde een tweede epistel, maandag na beurs kwam de holding van de familie Boël met zijn derde nieuwsbrief naar buiten.

De grotere transparantie van de decennialang extreem discrete holding leidde vorig jaar tot een herontdekking van het aandeel, waardoor de Boëls andere holdings gerund door Warren Buffetts, de Agnelli's of de Wallenbergs ver achter zich lieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud