Bois Sauvage koopt Fortis-proces af

Luc Vansteenkiste, destijds bestuurder Bois Sauvage en Fortis Bank, in 2009 volop in de schijnwerpers als betichte in de voorkenniszaak (foto: Photo News). ©Photo News

Er komt geen rechtszaak rond handel met voorkennis in Fortis-aandelen tegen Compagnie du Bois Sauvage en gewezen toplui van de beursgenoteerde holding. Bois Sauvage koopt immers het proces af door een dading met het parket. Daar is bijna 9 miljoen euro mee gemoeid.

Zonder Bois Sauvage met naam te noemen bevestigt beurswaakhond FSMA in een persbericht de deal en noemt daarbij een bedrag van 8,8 miljoen euro. Dat dekt zowel de strafrechtelijke als de administratieve kant van het dossier.

Bois Sauvage zelf heeft het in een apart persbericht over een betaling van 8,55 miljoen maar die slaat blijkbaar enkel op wat Bois Sauvage zelf betaalt. De andere betichten betalen dus blijkbaar ook een vergoeding van alles samen ongeveer een kwart miljoen euro. De holding zegt dat de dading gebeurt 'zonder erkenning van schuld aan de feiten'.

De strafzaak, die normaal donderdag van start had moeten gaan maar nu dus vervalt, is een uitloper van het Fortis-debacle in 2008. Bois Sauvage werd ervan beticht op 3 oktober 2008 2,6 miljoen aandelen van de financiële groep te hebben verkocht met voorkennis.

Vansteenkiste

De spil in het dossier is ondernemer Luc Vansteenkiste, die destijds zowel bestuurder was bij Bois Sauvage als bij Fortis Bank. Vansteenkiste kreeg die dag bij de bank tijdens een raad van bestuur te horen dat Fortis zou worden ontmanteld. Dat nieuws zou pas later publiek worden.

Het onderzoek dat werd gevoerd door onderzoeksrechter Michel Claise toonde aan dat Vansteenkiste na de vergadering belde met Vincent Doumier, de toenmalige gedelegeerd bestuurder van Bois Sauvage. Daarop volgde de verkoop van de aandelen die toen nog 4,5 euro waard waren. Na het nieuws over de ontmanteling was dat nog 1,5 euro.

Vervalsing

Uiteindelijk werden Bois Sauvage, twee andere vennootschappen en vijf mensen, onder wie Vansteenkiste en Doumier, verwezen naar de strafrechtbank wegens handel met voorkennis. Het dossier draait ook rond valsheid in geschrifte van een verslag van een vergadering op 2 oktober 2008, bij Bois Sauvage, die de transactie zou hebben goedgekeurd. Het onderzoek toonde echter aan dat er nooit zo'n vergadering was. 

Maar het zal nu niet tot een proces komen wegens de dading met het parket. Die slaat op het hele dossier. Dat wil zeggen dat geen van de betichten nog voor de rechter moet komen. Bij een veroordeling riskeerde Bois Sauvage een boete van 30 miljoen euro

De dading slaat ook op de administratieve behandeling van het dossier bij beurswaakhond FSMA. Daar wordt de zaak nu dus ook afgesloten. Het geld voor de schikking vloeit naar de Belgische staat.

6 december

De minnelijke schikking tussen het Brusselse parket en Bois Sauvage is nu voorgelegd aan de correctionele rechtbank van Brussel. Ze doet uitspraak op 6 december, zo vernam Belga op de rechtbank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud