Advertentie

Bonden eisen volledige overname verzekeraar Integrale

De vakbonden bij verzekeraar Integrale voerden maandagochtend actie aan de hoofdzetel van hoofdaandeelhouder Nethys in Luik. ©BELGA

De vakbonden bij de verzekeraar Integrale dringen er bij hoofdaandeelhouder Nethys op aan dat die een overnamebod op de Luikse verzekeraar ernstig bestudeert. 'Integrale en zijn 150 werknemers moeten worden gered.'

Integrale, dat deel uitmaakt van de Luikse intercommunale Nethys, had vrijdag bevestigd dat het een overnamebod had ontvangen en dat het daar ook positief tegenover stond. Het bod, dat volgens de krant La Meuse werd uitgebracht door de Britse investeerder River Rock Capital Partners, wordt voorgelegd aan de Nationale Bank en aan de raad van bestuur van Nethys.

Aan het Luikse hoofdkantoor van Nethys voerden vertegenwoordigers van de socialistische en christelijke vakbond maandagochtend actie om er op aan te dringen dat de intercommunale het dossier ernstig zou bestuderen. 'De banen van de werknemers zijn bedreigd als we naar een vereffening gaan, zoals op de agenda staat van de buitengewone algemene vergadering begin december.'

170.000
particuliere klanten
Integrale legt zich toe op aanvullende pensioenen en telt naast 6.000 bedrijfsklanten ook 170.000 aangesloten particulieren.

De tijd dringt voor Integrale, dat op zoek moet naar extra kapitaal om zijn solvabiliteitsratio op te krikken. Die ratio geeft aan over hoeveel eigen vermogen een verzekeraar beschikt om zijn verplichtingen te dekken. Om die reden had de verzekeraar, vorig jaar goed voor 250 miljoen euro aan inkomsten en een groepswinst van bijna 47 miljoen, al een herstelplan ingediend bij de Nationale Bank. Dat werd geweigerd. De deadline voor een nieuw herstelplan is 27 oktober.

Ethias

Integrale legt zich vooral toe op aanvullende pensioenen en telt meer dan 6.000 bedrijven als klant en bijna 170.000 aangesloten particulieren. De Luikse groep commercialiseert haar levensverzekeringen onder de naam Certiflex en werkt voor de distributie daarvan samen met sectorgenoot Ethias. Veel Ethias-klanten die vroeger een First-verzekering hadden, zijn overgestapt naar Certiflex. Onder de noemer Certiflex verdeelt Ethias naast levensverzekeringen ook fiscale en pensioencontracten van Integrale.

In totaal zou het gaan om zo'n 20.000 contracten, leert een navraag bij Ethias. Dat wijst erop dat Ethias klanten al in mei, toen duidelijk werd hoe groot de problemen bij Integrale waren, waarschuwde niet bij te storten of nieuwe Certiflex-contracten af te sluiten. Volgens een woordvoerder loopt Ethias geen financiële risico's met Certiflex, alleen commerciële.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud