Brederode stapt in Rolls Royce

Brederode stapt in Rolls Royce, producent van vliegtuigmotoren. ©AFP

De goede beurstijden hebben Brederode geen windeieren gelegd. In het eerste halfjaar ging de winst maal drie. De Waalse holding kocht 710.000 aandelen Rolls Royce.

De fusie van de twee Holdicam-dochters Brederode en het Luxemburgse Acturus is sinds vorige week een feit. De aandeelhouders van Acturus kregen 1 nieuw aandeel Brederode per oud aandeel van de Waalse holding. En sindsdien noteren de nieuwe aandelen zowel op Euronext Brussel als op Bourse de Luxembourg. Daardoor zullen de Belgische aandeelhouders dubbel worden belast op de dividenden van de holding - al zijn die niet langer royaal: 15 procent in Luxemburg en dan nog eens 25 procent in eigen land.

Gezien de fusie zijn dit dus de laatste halfjaarcijfers van het oude Brederode. De nettowinst ging ruim drie keer hoger van 35,26 naar 132,32 miljoen euro. Dat is in grote mate te danken aan de portefeuille van beursgenoteerde bedrijven. Hun meerwaarde steeg van 30,90 tot 51,47 miljoen euro.

De private equity-poot bracht zowat 4 miljoen euro extra in het laatje. Die cash investeerde de holding in beursgenoteerde bedrijven, hoofdzakelijk Rolls Royce (eerste investering), Capita, Mastercard en Iberdrola en in minder mate Royal Shell, Coloplast en Intel.

Brederode had eind juni 2,7 procent eigen aandelen in handen. Als die worden vernietigd, komt een beursexit weer een stap dichterbij. Moeder Holdicam (55%) ziet zijn belang dan immers toenemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud