Britten nemen het roer over bij het 'Blauw fabriekje'

Merit Capital sponsort onder meer de paardensport. ©Horse Telex

De Britse vermogensbeheerder Duet wordt de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van het Antwerpse vermogenshuis Merit Capital. Dat vernam De Tijd uit goede bron. De Nationale Bank, die toezicht houdt op de financiële sector, zette het licht op groen voor de transactie.

Merit Capital, waarin onder meer vooraanstaande liberalen als Karel De Gucht investeerden - vandaar de bijnaam 'Blauw fabriekje' -, moest midden vorig jaar onder druk van de Nationale Bank op zoek naar een overnemer. De toezichthouder plaatste vraagtekens bij de financiële gezondheid van de vermogensbeheerder.

Enkele weken geleden bleek al dat een Britse vermogensbeheerder grote kans maakte. Dat blijkt nu Duet te zijn. Duet is een 16 jaar oude vermogensbeheerder met kantoren in Londen, New York, New Delhi en Accra (Ghana). Het bedrijf werd in 2002 opgericht door de Zwitsers-Turkse zakenman Henry Gabay. Daarvoor werkte Gabay bij de zakenbanken Merrill Lynch en Credit Suisse. Duet heeft meer dan 2,5 miljard pond (2,8 miljard euro) activa onder beheer. Ter vergelijking: volgens de laatst beschikbare jaarcijfers had Merit Capital eind 2016 1,2 miljard euro aan vermogen onder beheer.

In de wandelgangen is al langer sprake van een scenario waarbij twee bestaande aandeelhouders van Merit Capital naast de Britten in het kapitaal zouden blijven. Maar het is voorlopig niet duidelijk welke bestaande aandeelhouders het bedrijf (gedeeltelijk) zullen verlaten.

De grootste aandeelhouders van Merit Capital zijn de Nederlander Jan Tops (30%) en oprichter Leo De Backer (27%). De familie van de liberale politicus Jacky Buchmann en Karel De Gucht bezitten naar verluidt elk nog 12 procent en de West-Vlaamse ondernemer Marc De Waele, een van de investeerders achter het teloor­gegane zonne­panelenbedrijf Enfinity, heeft 9 procent in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud