Advertentie

Brusselse effectenreus Euroclear wikt beursgang

Het hoofdkantoor van Euroclear in hartje Brussel. ©Sofie Van Hoof

Euroclear, de grootste effectenbewaarder van Europa, overweegt een beursgang om het zijn aandeelhouders, waaronder de Belgische staat, makkelijker te maken uit te stappen. De groep is 5,85 miljard euro waard.

Euroclear bewaart voor 28.800 miljard euro effecten en wikkelde vorig jaar 230 miljoen effectentransacties af, waarmee de groep een cruciale speler is achter de schermen van het wereldwijde bankenlandschap. De financiële reus kon decennialang rekenen op een stabiel aandeelhouderschap, vooral gebruikers zoals de grote banken en andere financiële spelers, maar daar komt steeds meer beweging in.

Euroclear is een cruciale speler in het wereldwijde bankenlandschap.

Verscheidene banken willen af van hun belang en hebben Euroclear dat laten weten. Niet omdat ze de effectenbewaarder een slecht bedrijf vinden, maar omdat ze de druk voelen van de strenge kapitaalnormen waar banken aan moeten voldoen.

Euroclear schakelt de hulp in van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs als adviseur om voor zijn aandeelhouders, een 120-tal, een mogelijke uitgang te zoeken. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times en werd aan De Tijd bevestigd. Euroclear gaf eerder deze maand al aan dat het aan een 'liquiditeitsoplossing' werkt die beschikbaar zal zijn voor alle aandeelhouders.

Beursgang

Verscheidene opties liggen op tafel. Euroclear kan private plaatsingsrondes organiseren, waarbij de banken hun Euroclear-belang kunnen verkopen aan andere financiële spelers, of aan grote beleggers. Euroclear zou ook deels in handen kunnen komen van een investeringsfonds.

Enkele van de grootste Europese investeringsfondsen zijn niet geïnteresseerd om de Belgische vennootschap over te nemen, zolang de eigendomsstructuur niet eenvoudiger wordt. 'Euroclear is te groot en heeft te veel aandeelhouders. Daardoor is het voor een investeringsfonds te rommelig om te kopen', zei een adviseur van deze spelers aan Financial Times

De eigenaars van Euroclear willen een grotere verhandelbaarheid voor hun belang. Wat biedt maximale liquiditeit? De beurs.

De meest tot de verbeelding sprekende optie is een beursgang, waarbij ook particuliere beleggers het aandeel kunnen kopen. Aangezien de hoofdzetel sinds kort in Brussel ligt, zou dat een van de grootste beursintroducties in de recente Belgische geschiedenis zijn.

Er is nog niets beslist. Euroclear heeft zijn aandeelhouders tegen het einde van de zomer een update beloofd. Een beursintroductie maakt evenveel kans als de andere exitopties. 'De banken willen een grotere verhandelbaarheid van hun Euroclear-belang. Wie biedt maximale liquiditeit? De beurs', zegt een insider.

Quid Belgische verankering?

Lieve Mostrey, de Belgische CEO van Euroclear. ©Dieter Telemans

De manoeuvres in het aandeelhouderschap kunnen grote gevolgen hebben voor België. Van de zowat 3.900 werknemers werkt de helft in ons land. De CEO van Euroclear is de Belgische Lieve Mostrey, die tot de 100 machtigste vrouwen in de financiële wereld gerekend wordt en vorig jaar de Vlerick Award won.

Euroclear verhuisde vorig jaar de ultieme holding van de groep van Londen naar Brussel, zodat de juridische hoofdzetel bij een brexit in de Europese Unie gevestigd is. Brussel is ook de historische bakermat van het bedrijf.

De federale participatiemaatschappij FPIM werd in november een belangrijke aandeelhouder, wat de Belgische verankering verder versterkte. Het overheidsvehikel nam 2,05 procent in Euroclear over van de Franse bank Société Générale. Het telde daar ongeveer 120 miljoen euro voor neer. Waarmee onrechtstreeks de totale waarde van Euroclear duidelijk werd: 5,85 miljard euro. Het was een van bilaterale deals die bevestigen dat sommige banken uit Euroclear willen stappen. 

2,05%
Euroclear
België bezit via de overheidsholding FPIM 2,05 procent van Euroclear.

De Belgische intrede kaderde in de overheidsinspanning om de positie van ons land als bewaker van kritische financiële infrastructuur te verstevigen. Naast Euroclear is ook het mondiale bankennetwerk Swift in ons land gevestigd.

Als Euroclear beursgenoteerd wordt of verkocht wordt aan een Amerikaanse financiële speler of investeerder, komen zijn Belgische fundamenten dan op losse schroeven te staan? 'Het aandeelhouderschap is nu ook al versnipperd. Brussel is en blijft het operationele hart', klinkt het sussend in het Belgische kamp.

Stratego

Maar niet iedereen is er zo zeker van dat alles bij het oude blijft. Sommige financiële spelers denken dat Amerikaanse financiële instellingen hun zinnen gezet hebben op het Europese effectenverkeer en Euroclear willen domineren.

Omdat het aandeelhouderschap erg versnipperd is, volstaat een relatief klein belang voor een grote stem in de raad van bestuur. De Franse effectenbeheerder Sicovam is met 14 procent de grootste aandeelhouder. De Amerikaanse beurs ICE (10%) en de Londense beurs LSE (bijna 5%) zijn recentelijk belangrijke aandeelhouders geworden. Dat opent de mogelijkheid van een Angelsaksisch front.

Bij het strategospel rond Euroclear zullen de eigenaars-banken interne afwegingen moeten maken. Sommige banken vrezen een verhoging van de tarieven. Omdat de grootste klanten nu ook de eigenaars zijn, kunnen ze druk op Euroclear zetten om de prijzen laag te houden. Als het bedrijf in andere handen komt, valt die macht weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud