Buffett doet grootste overname ooit

©REUTERS

De Amerikaanse beurslegende Warren Buffett heeft zijn grootste overname ooit gedaan door de fabrikant van lucht- en ruimtevaartonderdelen Precision Castparts over te nemen voor 37,2 miljard dollar. 'De olifantenjacht is nu wel voorbij', zegt Buffett.

Afgelopen weekend was al duidelijk geworden dat de Amerikaanse superbelegger, die eind deze maand 85 wordt, aasde op Precision Castparts. Maar het bedrag dat Buffetts holding Berkshire Hathaway op tafel legt voor de onderdelenbouwer uit Oregon ligt een pak hoger dan iedereen had verwacht. Buffett legt immers 37,2 miljard dollar (33,9 miljard euro) op tafel voor het volledige bedrijf, inclusief schulden. Om u een idee te geven waar zo'n monsterbedrag voor staat: 34 miljard euro is vandaag ongeveer de gecombineerde beurswaarde van bank-verzkeraar KBC en supermarktketen Colruyt. 

  1. Precision Castparts, vliegtuigonderdelen, 2015: 37,2 miljard dollar
  2. Burlington Northern Santa Fe, spoorwegen, 2009: 35,8 miljard dollar
  3. Kraft Heinz, voeding, 2015: 27,4 miljard dollar
  4. General Re, verzekeringen, 1998, 16,2 miljard dollar
  5. NV Energy, nutssector, 2013, 10,4 miljard dollar
  6. Lubrizol, chemie, 2011, 9,9 miljard dollar
  7. PacifiCorp, nutssector, 2005, 9,4 miljard dollar
  8. MidAmerican Energy Holdings, nutssector, 1999,8,4 miljard dollar
  9. Duracell, industrie, 2014, 4,7 miljard dollar
  10. Marmon Holdings, industriesector, 2007, 4,5 miljard dollar 

Omgerekend per aandeel betaalt Buffett 235 dollar, ruim een vijfde meer dan wat het bedrijf vorige vrijdag waard was op de beurs. Daarmee is Precision Castparts meeten de duurste overname ooit voor Buffett. Het vorige record dateert van 2009, toen de investeerder de spoorwegmaatschappij Burlington Santa Fe overnam voor 27,2 miljard dollar. Berkshire Hathaway nam toen ook wel 10 miljard euro aan schulden van dat bedrijf over, waardoor beide deals eigenlijk aan elkaar gewaagd zijn. 

'Erg hoge waarderingen'

Buffett toonde zich op de Amerikaanse zakenzender CNBC zelf ook behoorlijk onder de indruk van het bedrag dat hij zopas haduitgegeven. 'Dit staat echt wel bovenaan onze ranglijst van dure deals', klonk het. 'We hebben dit aan een erg hoge waardering gekocht.'

Precision Castparts, dat onder andere Boeing en Airbus onder zijn klanten telt, past dan ook perfect in Buffetts  kraam. Buffett investeert immers graag in ondernemingen die een 'slotgracht' hebben rond hun bedrijfsmodel: de drempel voor nieuwe concurrenten is groot. Een contract voor de levering van motoronderdelen voor de ruimtevaart haal je niet binnen van de ene dag op de andere. Daar gaan jaren samenwerking aan vooraf.

Buffett en Precision Castparts waren trouwens geen totale onbekenden voor elkaar. Berkshire had al een belang van 3 procent opgebouwd in het bedrijf. Volgens de belegger is het bedrijf goedgeplaatst om te profiteren van het herstel van de luchtvaartindustrie en het groeiende aantal bestellingen van vliegtuigmaatschappijen.

Daartegenover staat dat Precisions Castparts ook materiaal levert aan de olie-industrie. Nu de olieprijzen fors omlaag gaan vallen de bestellingen daar terug, meteen ook een van de redenen waarom het aandeel Precision Castparts dit jaar al zo'n 20 procent in waarde is gedaald. Maar voor Buffett was die koersdip dus eerder een koopgelegenheid. Over de goedkope olie lijkt hij zich geen zorgen te maken. 'Want we gaan toch nog 100 jaar in deze business zitten,'klonk het vol zelfvertrouwen.

Industriële strategie

De nieuwe overname past ook goed in Buffetts strategie om zijn holding Berkshire Hathaway minder afhankelijk te maken van verzekeringsinkomsten en investeringen in de aandelenmarkten. Door de overnames van Burlington Santa Fe, de chemiegroep Lubrizol, Duracell en recent nog de ketchupfabrikant Heinz evolueerde Berkshire Hathaway de afgelopen jaren van een 'verzekeringsholding' naar een industrieel conglomeraat.

Dat de verzekeringsactiviteiten stilaan de achilleshiel van Berkshire Hathaway worden, werd vorige week vrijdag nog eens duidelijk bij de publicatie van de halfjaarresultaten. De nettowinst daalde in de eerste zes maanden van het jaar met bijna 40 procent door de mindere verzekeringsactiviteiten en de slinkende meerwaarden uit beleggingen. 

Nieuwe monsterdeals - 'olifanten', in Buffetts woorden - hoeven we evenwel niet onmiddellijk te verwachten. 'De olifantenjacht is nu wel gedaan, toch zeker voor de komende twaalf maanden', zei de financier tijdens zijn gesprek met CNBC. De tachtiger sluit wel niet dat uit dat hij de komende zes maanden nog wat kleinere overnames zal doen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud