Buffett investeert miljarden in Exxon Mobil

Foto Reuters ©REUTERS

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, heeft een belang van 0,92 procent opgebouwd in Exxon Mobil. Het is de grootste investering van de Amerikaanse beleggingsgoeroe sinds IBM in 2011.

De participatie werd donderdag nabeurs bekendgemaakt vanuit Omaha, Nebraska, waar Berkshire Hathaway zijn hoofdkwartier heeft. De investeringsmaatschappij bezat op 30 september 40,1 miljoen aandelen van het olieconcern Exxon Mobil, samen goed voor zowat 3,7 miljard dollar. Ongeveer driekwart van het belang werd verworven in het tweede kwartaal van dit jaar.

Dankzij de stijgende beurskoersen heeft Berkshire een goed jaar achter de rug. De 83-jarige Buffett zei al een hele tijd geleden dat hij aandelen verkiest boven obligaties, gezien de superlage rentetarieven.

Buffett volgt Exxon Mobil al een hele tijd en kent het concern door en door. Zeker al sinds 2011 heeft hij aandelen van het olieconcern in portefeuille. In de ogen van de miljardair is Exxon Mobil ondergewaardeerd en wordt het bedrijf wat verwaarloosd door de markt.

Volgens gegevens van Bloomberg is Exxon Mobil onder de oil majors een van de meest efficiënte spelers. Vorig jaar besteedde het concern 19,27 dollar om een vat olie te vinden, tegen 21,48 dollar voor Chevron en 22,66 dollar voor BP. In het derde kwartaal verhoogde Exxon zijn olie- en gasproductie met 1,5 procent na twee jaar van dalende productie.

Het is niet de eerste keer dat Buffett in een grote petroleummaatschappij investeert. Met wisselend succes trouwens. PetroChina leverde hem in 2007 een fantastische winst op, maar twee jaar later scheurde hij zijn broek aan ConocoPhillips. Toen boekte Berkshire het grootste kwartaalverlies in 20 jaar.

De totale portefeuille van Berkshire Hathaway had eind september een waarde van bijna 105 miljard dollar. De vier grootste investeringen - American Express, Coca-Cola, IBM en Wells Fargo - waren samen ruim 58 miljard dollar waard. Vorig kwartaal werden onder meer belangen in GlaxoSmithKline en ConocoPhillips stevig afgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud